Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań na zaliczenie semestru
Synapse: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań na zaliczenie semestru
Oblicz równania i nierówności.
4x
3 + 12x
2 − x − 3 < 0
x
3 +x−2=0
16 cze 19:09
ewa: 3) x3−x2+x2−x+2x−2=0
x2(x−1)+x(x−1)+2(x−1)=0
(x−1)(x2+x+2)=0
x=1 ( w drugim nawiasie nie ma pierwiastków bo Δ=1−8<0 )
Zatem x=1 jedyne rozwiązanie
16 cze 19:16
ewa: | | x−2 | | 1 | |
1) |
| −2≥0 zał. x≠ |
| |
| | 2x−1 | | 2 | |
16 cze 19:25
Eta:
| | 1 | |
1/ założenie 2x−1≠0 ⇒ x≠ |
| |
| | 2 | |
2/ 4x
2(x+3)−(x+3) <0
(x+3)(4x
2−1)<0
(x+3)(2x−1)(2x+1) <0
| | 1 | | 1 | |
x€ (−∞, −3) U ( − |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
16 cze 19:32
ewa:

2) 4x
2(x+3)−(x+3)<0
(x+3)(4x
2−1)<0
x∊(−
∞, −3)∪(−0.5 , 0.5)
16 cze 19:34
Synapse: sory ale nie rozumiem 2 linijki w pierwszym przykładzie jakim cudem jest w liczniku x−2−4x+2
16 cze 19:36
Synapse: sory ale nie rozumiem 2 linijki w pierwszym przykładzie jakim cudem jest w liczniku x−2−4x+2
16 cze 19:37
Synapse: sory ale nie rozumiem 2 linijki w pierwszym przykładzie jakim cudem jest w liczniku x−2−4x+2
16 cze 19:37
%25253Cb%25253ESynapse%25253A%25253C%25252Fb%25253E%252520sory%252520ale%252520nie%252520rozumiem%2525202%252520linijki%252520w%252520pierwszym%252520przyk%2525C5%252582adzie%252520jakim%252520cudem%252520jest%252520w%252520liczniku%252520x%2525E2%252588%2525922%2525E2%252588%2525924x%25252B2%25253Cimg%252520style%25253D%252522margin-bottom%25253A-3px%252522%252520src%25253D%252522emots%25252F2%25252Fpytajnik.gif%252522%25253E%25250A%25250A
16 cze 19:38
Eta:
x−2−2*(2x−1) = po wymnożeniu ....= x−2 −4x+2
16 cze 19:43
ewa: Sprowadzamy do wspólnego mianownika:
16 cze 19:50
Synapse: sory że jestem taki tępy ale tego też nie kapuje
−6x(−1/2)≥0 skąd to
16 cze 20:01
ewa: Znak ilorazu jest taki sam jak iloczynu. Zamieniłam iloraz na iloczyn −3x*(2x−1) i wyciągnęłam
| | 1 | |
2 z tego nawiasu, czyli −3x*2(x− |
| )≥0 |
| | 2 | |
16 cze 20:35
syanpse: (x+3)(4x2−1)<0 a to skąd
18 cze 12:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
4x2(x+3)−(x+3) = 4x2(x+3) + (−1)*(x+3) = // wyłącz część wspólną przed niawias // =
= (x+3) * (4x2 + (−1)) = (x+3)(4x2−1)
18 cze 12:43
pigor: ...

a ja proponuję ci trochę myśleć i "rozwalić toto" np. tak :
| | x−2 | |
1) |
| ≥2 /*(2x−12 i 2x−1≠0 ⇔ (x−2)(2x−1)≥2(2x−1)2 i 2x≠1 ⇔ |
| | 2x−1 | |
⇔ (x−2)(2x−1)−2(2x−1)
2≥0 i (*)
x≠12 ⇒ (2x−1)(x−2−4x+2)≥0 ⇔
⇔ 2(x−
12)(−3x)≥0 ⇔
−6x (x−12)≥0 ⇒ stąd i z (*)
0≤x<12 ,
czyli
x∊<0;12) − szukany zbiór rozwiązań danej nierówności ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2) 4x
3+12x
2−x−3<0 ⇔ 4x
2(x+3)−1(x+3)<0 ⇔ (x+3)(4x
2−1)<0 ⇔
⇔ 4(x+3)(x−
14)<0 ⇔ 4(x+3)(x−
12)(x+
12)<0 ⇔ x<−3 ∨ (−
12<x<
12) ⇔
⇔
x∊(−∞;−3)U(−12;12) − szukany zbiór rozwiązań ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3) x
3+x−2=0 ⇔ x
3−1+x−1=0 ⇔ (x−1)(x
2+x+1)+1(x−1)=0 ⇔
⇔ (x−1)(x
2+x+1+1)=0 ⇔ x−1=0 ∨ x
2+x+2=0 ⇔
x=1 ∨ x∊∅, bo Δ=−7<0 ⇔
⇔
x∊{1} − szukane rozwiązanie danego równania . ...
18 cze 13:36
GRO: A nie może to być np tak :
df= 2x−1≠0
2x≠1/:2
x≠ 1/2
x−2/2x−1≥2/*(2x−1)
x−2≥2(2x−1)
x≥4x
x−4x≥0
−3x≥0/:(−3)
x≤0
x∊<0;1/2) v 1/2∊\Df
?
20 cze 20:10