Funkcja liniowa
Zapotrzebowany: Rozwiaz algebraicznie i graficznie
x+5y=−12
2x+4y=6
16 cze 18:58
ewa: −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−6y=30
y=−5
x+5*(−5)=−12
x=13
16 cze 19:02
Skipper:
... algebraicznie ... rozwiąż układ tych równań
... graficznie ... narysuj te proste i dostaniesz punkt przecięcia ... jego współrzędne ...−
16 cze 19:04
ewa: | | 1 | | 12 | |
y=− |
| x− |
| ( prosta przechodząca przez punkty: (3,−3) i (−2, −2) ) |
| | 5 | | 5 | |
| | 1 | | 3 | |
y=− |
| x+ |
| ( prosta przechodząca przez punkty : (1,1) i (−1,2) ) |
| | 2 | | 2 | |
Narysuj te 2 proste w jednym układzie współrzędnych. Punkt przecięcia to rozwiązanie .
16 cze 19:09
Zapotrzebowany: I tak nie wiem jak to narysowac rozwiazac umie ale jak narysowac to nie wiem przez jakie
punkty
16 cze 19:23
pigor: ... lub np. tak
x+5y=−12 i
2x+4y=6 /: (−2) ⇔ x+5y=−12 i −x−2y=−3 /+ stronami ⇔
⇔ 3y=−15 i x=−2y+3 ⇔ y=−5 i x=13 , czyli
(x,y)=(13, 5)=P − szukane
rozwiązanie,
graficznie to ten punkt P przecięcia się prostych danych równaniami układu...
16 cze 19:31
Zapotrzebowany: x i y daja mi jeden punkt P
to jak mam narysowac 2 proste
16 cze 19:49
ewa: Masz 2 równania i do każdego podałam ci współrzędne 2 punktów, żebyś mógł narysować (popatrz 2
posty wcześniej)
16 cze 19:53
Zapotrzebowany: A skad wzielas tam te ułamki
16 cze 19:55
ewa: 1 równanie : Zaznacz punkt A=(3,−3) tzn x=3, y=−3
i B =(−2, −2) tzn x=−2, y=−2
Narysuj prostą AB.
2. równanie: Zaznacz punkt C=(1,1) i D=(−1,2) i narysuj prostą CD.
Proste AB i CD przetną ci się w punkcie nazwijmy go P. Jak odczytasz współrzędne tego punktu x
i y to powinno wyjść to co algebraicznie czyli x=13 , y=−5
16 cze 20:01
Zapotrzebowany: I tak nie wiem skad masz te punkty A iB do narysowania prostych
16 cze 20:04
ewa:

Wybrałam tak, żeby było łatwo narysować ( tzn nie było ułamków), ale jak chcesz to możesz sobie
do każdej z tych funkcji zrobić tabelki i narysować.
Możesz sobie pozostałe miejsca w tabelce sam wyliczyć ze wzorów. Ja podałam ci te punkty na
zielono ( bo tu akurat wychodzi bez ułamków), a w innych wychodzą ułamki, ale to ty wybierasz
które chcesz
16 cze 20:28
ewa: y wyliczasz ze wzorów:
| | 1 | |
1 tabelka: y=− |
| x−U12}{5} |
| | 5 | |
| | 1 | |
2 tabelka: y=− |
| x+U{3}[2} |
| | 2 | |
podstawiając kolejno iksy.
16 cze 20:31