monotonicznosc ciągu
Monika: | | −2 | |
Miałam w zadaniu do zbadania monotonicznosc ciągu i wyszedł mi taki wynik : |
| |
| | (n−2)(n−3) | |
| | 2n−4 | | 2n−2 | | −2 | |
an wynosi an= |
| a an+1 wyszedł mi: |
| an+1−an= |
| |
| | n−3 | | n−2 | | (n−2)(n−3) | |
I wiem ze zeby był ciąg rosnący to musi być an+1>an i an+1−an>0 Mnie się wydaje ze
ten ciąg jest stały po powstawieniu za n 2 w an i w an+1 wychodzi mi zero czy mam rację
16 cze 18:31
Basia:
to w ogóle nie jest ciąg bo a3 nie istnieje
albo coś źle przepisałaś, albo są jakieś dodatkowe założenia
ale stałe to to na pewno nie jest
16 cze 18:41
Monika: Odpowie mi ktoś
16 cze 18:41
Monika: Nie na pewno dobrze przepisałam i tylko miałam zbadac monotoniczosc ciągu.To nie wiem moze
nauczyciel cos się pomylił bo czasami zdarza mu się pomylic.To nie moze tez być w odpowiedz ze
ciąg jest ani rosnący ani malejący

?skoro to nie jest ciąg nawet?
16 cze 18:46
Skipper:
dla n>3 ciąg jest malejący
16 cze 18:48
Monika: To w końcu jest (cokolwiek to jest) rosnący malejący czy stały(stały odrzucam bo Basia
odrzuciła)
16 cze 18:51
Monika:
16 cze 18:51
Monika: Bo jakąs odpowiedz muszę dac.Albo powiem nauczycielowi ze to nie jest ciąg i niech się tłumaczy
z pomyłki.
16 cze 18:53
Skipper:
... to my mamy dać tą odpowiedź ... czy TY masz pojąć ...
Sama widzisz, że można mówić o ciągu dla n>3
Przeanalizuj co masz w mianowniku wyrażenia a
n+1−a
n ...
... parabolka uśmiechnięta ... dla n>3 przyjmująca wartości dodatnie.
Skoro licznik jest ujemny ....to a
n+1−a
n<0 ... i wszystko jasne −
16 cze 19:00
Monika: Aha czyli jak dobrze zrozumiałam dla n>3 rosnący a dla n<3malejący. Dziękuję slicznie
16 cze 19:09
Monika: Oj chyba zle zrozumiałam.Cieąg jest wtedy gdy n>3 i wtedy jest ciąg malejący
16 cze 19:11
Monika: Ciąg
16 cze 19:11
koło: a mnie uczono w szkole, że taki ciąg jest zawsze malejący, bo n jest to liczba naturalna+. Nie
dawaliśmy jakiś dodatkowych zalożeń
16 cze 19:17
Skipper: ... tyle tylko, że wyrażenie definiujące ten ciąg dla n=3 traci sens ... i tego też Cię pewnie
uczono
16 cze 19:23