funkcje
mala2: Proszę o pomoc.
Oblicz zbiór wartości funkcji
D ∊ R \ {3}
16 cze 17:13
Mila: | | x−3+6 | | x−3 | | 6 | |
f(x)= |
| = |
| + |
| |
| | x−3 | | x−3 | | x−3 | |
Czy już jasne?
16 cze 17:31
mala2: Tak, dziękuję bardzo. Tylko, że sama bym na to nie wpadła.
Męczę się teraz z sytuacją, że mam odwrotnie tzn.
x ≠−3
16 cze 17:52
16 cze 17:54
mala2: coś namotałam
16 cze 17:55
Mila: Popatrz co Ci napisałam, będą 2 asymptoty x=3 i y=1. narysuj i zobacz.
16 cze 17:59
mala2: Bardzo dziekuję.
| | x−3 | | x−3−6 | | x−3−6 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| |
| | x+3 | | x+3−6 | | x−3 | |
x≠−3
y=1
16 cze 19:03
Mila: | | x−3 | |
2) f(x)= |
| = (x+3)−3−3x+3= dodałam3 i odjęłam 3 |
| | x+3 | |
(mianownika nie zmieniasz)
D=R\{−3}
ZW=R\{1}
16 cze 22:47
16 cze 22:52
mala2: Bardzo dziękuję.
17 cze 00:08
Mila:
17 cze 12:39