obliczanie ciągu geometrycznego
viccious: W ciągu geometrycznym 3 wyraz równa się 24 a siódmy 384. Oblicz 2 wyraz ciągu oraz podaj wzór
ogólny tego ciągu, proszę o pomoc z tym
16 cze 14:55
16 cze 15:00
pigor: ... np. tak :
a
3=24 i a
7=384 ⇔ a
1q
2=24 i a
1q
6=384 skąd dzieląc stronami q
4=16 ⇒
⇒
q=2 więc ciąg rosnący, w którym a
1*2=24 ⇒
a1=12 , zatem a
n=a
1q
n−1 ⇔
⇔
an=12*2
n−1=6*2
1*2
−1*2
n=
6*2n − szukany
wyraz ogólny ciągu. ...
16 cze 15:31
Mila: a
3=24
a
7=384
a
3 =a
1*q
2
a
7=a
1*q
6
| a7 | | 384 | | a1*q6 | |
| = |
| = |
| |
| a3 | | 24 | | a1*q2 | |
16=q
4
q=2 lub q=−2
a
2= 24:2 =12 lub a
2=−12
wykonaj sprawdzenie.
a
n=a
1*q
n−1
dokończ
16 cze 15:32
pigor: ... kurcze coś sknociłem

dla q=2 a
1*2
2=24 ⇔
a1=6 , wtedy
a2=a
1*q=6*2=
12 , wtedy
an=3*2n
( gdy q= −2 to ciąg naprzemienny i nie wiem czy tu go rozpatrywać ) . ...
16 cze 15:39
Mila: Pigor, wszystko w porządku, zostaw coś dla autora zadania. Jesli nie będzie wiedział, to
zapyta. Pozdrawiam.
16 cze 15:47