Całka potrójna
Bezimienny:

Za pomocą rachunku całkowego obliczyć objętość bryły ograniczonej wskazanymi powierzchniami
(nazwać powierzchnie) Naszkicować bryły.
1) x
2 + y
2 + z
2 = 4, x
2 + y
2 = 3z
Ok to próbuje to najpierw narysować i wychodzi mi coś takiego jak na rysunku.
Zielone to to co muszę obliczyć. Dobrze?
Mam problem z wyznaczeniem jak zmieniają się zmienne. Może ktoś pomóc?
16 cze 14:30
Vizer: Rysunek jest chyba w porządku. A co do zmiennych, to musisz przejść na współrzędne sferyczne.
16 cze 14:40
16 cze 14:44
Vizer: Hmm no fakt, tez mam problem z wyznaczeniem θ, to jak nie sferyczne, to zastają już tylko
walcowe
16 cze 14:48
Bezimienny: nie daje rady, to moje pierwsze zadanie z całek potrójnych
16 cze 15:27
Vizer:
Hmm przechodząc na walcowe będzie to wyglądało chyba tak:
Najpierw napisze współrzędne walcowe
{ x=rcosφ
{ y=rsinφ
{ z=z
|J=r
V: { 0≤φ<2π
{ 0≤r≤2
{ 0≤z≤
√4−r2
Oczywiście głowy nie dam za to zadanie, też nie za wiele takich robiłem
16 cze 15:36
Bezimienny: | | 19 | |
odp to |
| π a w twoim wychodzi niestety inaczej |
| | 6 | |
nadal aktualne
16 cze 17:14
Vizer: | | 1 | |
Hmm możliwe, że jeszcze z źle ograniczyłem od dołu spróbuj dać |
| r2 |
| | 3 | |
16 cze 17:46
16 cze 18:16
Vizer: Basiu poprawiłem to post wyżej od Twojego
16 cze 18:25
16 cze 18:27
16 cze 18:28
Vizer: Krzysiek jak wytłumaczysz mi skąd
√3 to byłbym Ci bardzo wdzięczny
16 cze 18:30
Vizer: O kurcze fakt, powierzchnia to nie będzie okrąg, x2+y2=4, tylko x2+y2=3, bo z góry rzut
będzie właśnie taki..., dobrze myślę?
16 cze 18:31
Krzysiek: tak, dokładnie o to chodzi
16 cze 18:35
Vizer: Kurcze, już tak bliski byłem rozwiązania, dzięki
Bezimienny za fajne zadanko
16 cze 18:36
Bezimienny: Możecie mi wytłumaczyć? Nie wiem o czym piszecie
Vizer ja sie nie ciesze z tego zadania bo takie i moze jeszcze gorsze czekaja na mnie juz
w srode...
16 cze 18:59
Vizer: A co dokładnie nie rozumiesz, bo nie chce mi się wszystkiego opisywać?
16 cze 19:04
Bezimienny: dlaczego
√3? bo nie rozumiem skąd x
2+y
2=3 jakiś rzut z góry
16 cze 19:05
Vizer: Hmm jakby to wytłumaczyć... Sfera na płaszczyźnie OXY tworzy koło x
2+y
2≤4, czyli r=2, ale w
naszym zadaniu sfera przecina się z paraboloidą, a rzut jej na OXY jest kołem x
2+y
2≤3
(wynika to wprost z układu równań tych dwóch brył) i dlatego nasz promień zmienia się 0≤r≤
√3
16 cze 19:22
Bezimienny:

to czerwone?

układ równań taki?
x
2 + y
2 + z
2 = 4
x
2 + y
2 = 3z
ale mi z tego nic nie wychodzi xD jedynie z
1=−4 i z
2 = 1
sry ja już dziś nie ogarniam w ogóle. możesz jeszcze mi pokazać jak dojść do promienia
√3
16 cze 19:51
Vizer: Tak to czerwone, bardzo dobrze Ci wyszedł układ równań, i odrzucasz wynik z=−4, bo jak widać
nawet na rysunku, nie przecina się tam paraboloida ze sferą, bo paraboloida leży na
płaszczyzną OXY, teraz ten z=1 postawiasz pod równanie paraboloidy (to tak jak byśmy obcięli
ją nożem w z=1) to wtedy nam powstaje okrąg x
2+y
2=3

I po podstawieniu współrzędnych
walcowych
r
2=3⇒r=
√3. Everything clear?
16 cze 20:01
Bezimienny: ok teraz wszystko wydaje się jasne
a czy takie jest to okaże się przy robieniu kolejnych zadań

dzięki
16 cze 20:04
Janusz: W przypadku gdy zamiast paraboloidy funkcją ograniczającą bedzie funkcja np. 3z = x2 + y2
nie trzeba wyliczac przeciec, tylko wstawić promień sfery?
6 wrz 15:49
Adamm: 3z=x2+y2 to paraboloida
6 wrz 16:06
Janusz: 3z=sqrt(x2+y2)* przepraszam, pomyłka
6 wrz 16:12
Adamm: nie trzeba
wtedy mamy stożek, i jedyne co musimy wiedzieć, to jego nachylenie
6 wrz 16:16
Janusz: a jakby to obliczyć tą samą metodą (przecięcia) co w przypadku paraboloidy?
6 wrz 16:31
Adamm: w walcowych chcesz liczyć?
możesz spróbować, pewnie to policzenia
pytanie tylko jak jest łatwiej
6 wrz 17:27