matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbadać zbieżność szeregu liczbowego.
student_x:
Cześć wszystkim
W zadaniu trzeba zbadać zbieżność szeregu liczbowego:
∞
(2n)
n
∑
(2n+1)!
1 Którego kryterium najlepiej użyć?
16 cze 14:22
Basia:
2n
n
√
a
n
=
n
√
(2n+1)!
(2n+1)! =1*2*3*....*2n*(2n+1) = n!*(n+1)(n+2)*....*(n+n+1) ≥ n!*(n+1)
n+1
> n!*n
n
mam gości; powalcz dalej
16 cze 14:59