Skisz funkcji logarytmicznej
viccious: Sporządz wykres funkcji y=log3(x+1)+9 i y=4−2x. Oblicz miejsce zerowe i punkt przeciecia z
osia Y. Napisz rownanie asymptoty, prosił bym o pomoc z tym zadaniem, nei ma go opisanego na
stronei głownej
16 cze 14:19
Vizer:
Pierwszy wykres rysujemy po kolei tak:
1) y=log3x, u→=[−1,9] (1 jednostka w lewo, 9 jednostek do góry)
2) y=log3(x+1)+9 (czyli otrzymaliśmy nasz wynikowy wykres)
Drugi wykres"
1) y=2x, odbijamy symetrycznie względem osi OX
2) y=−2x, u→=[0,4] (4 jednostki do góry)
3) y=−2x+4
Miejsce zerowe i przecięcia chyba wiadomo jak. Narysujesz wykresy, będziesz wiedział jakie są
asymptoty, znając oczywiście własności takich wykresów.
16 cze 14:28