ratujcie :(((( !!!
Karolina!!: 1.Suma siedmiu kolejnych liczb naturalnych parzystych jest równa 700 . zapisz te liczby i
porównaj średnia arytmetyczną z medianą tego zestawu.
2. wiedząc że średnia arytmetyczna liczb x,y,z jest równa 10, oblicz średnia arytmetyczna liczb
:
a)x+2, y+3, z+4 b)4x, 4y, 4z c)x,y,z, 16
3. średni wzrost pieciu sportowców jest równy 170 cm a trzech z nich ma srednio 165cm wzrostu.
oblicz wzrost czwartego i piątego sportowca, jeżeli czwarty jest niższy os piątego o 3 cm.
4 warunkiem dopuszczenia studenta do egzaminu jezt zaliczenie trzech testów , za które
powinnien otrzymać średnio co najmniej 11 pkt. za rozwiazanie dwóch testów student uzyskał po
10 pkt. ile pkt musi uzyskac z trzeciego testu, aby był dopuszczony do egzaminu?
rozwiazałam te zadania ale wyszły mi jakies dziwne wyniki .. prosze niech ktos przeliczy:((
nie wiem gdzie robie błąd
16 cze 13:55
Ajtek:
Pokaż swoje obliczenia, to poszukamy ewentualnych błędów

.
16 cze 14:01
Mila: 1) 2k − liczba naturalna parzysta
2+4+6+8+10+12= 42 suma różnic
700−42=658
7*2k=658
2k=94 najmniejsza z dodawanych liczb,
94,96,98,100,102,104,106 szukane liczby
śr
ar=700:7=100
m
e=100 (środkowa liczba uporządkowanego zestawu liczb)
x+y+z=30
| | x+2+y+3+z+4 | | 30+9 | |
a) |
| = |
| =13 dalej licz sama |
| | 3 | | 3 | |
16 cze 16:34
16 cze 21:39