wyrazenie
mahrek: jak sprawdzic bez kalkulatora czy
3√7+√7>3√49
16 cze 13:27
ICSP: 3√49 −
3√7 <
√7
podnieś to teraz do trzecie potęgi. Rzecz jasna obydwie strony są dodatnie
16 cze 13:34
Trivial: Policzyć pierwiastki bez kalkulatora.
16 cze 13:52
Mila:
3√7+√7>3√49=3√7*3√7
√7>3√7*3√7−3√7
√7>3√7*(3√7−1) /6 zauważ, że 1<3√7<2 bo 1 3=1, 23=8
73>72*(3√7−1)6 0<(3√7−1)6 <1
zatem nierówność jest prawdziwa
16 cze 17:13
pigor: ...

lub tak : z definicji pierwiastka i jego własności
3√7+√7>3√49 ⇔ (
6√7)
2+(
6√7)
3−(
6√7)
4>0 /: (
6√7)
2 ⇔
⇔ 1+
6√7−(
6√7)
2>0 ⇔
1+6√7(1−6√7)>0 − prawda, bo 0<
6√7<1 . ...
16 cze 19:13
Vax: No niestety nie
16 cze 19:31
pigor: ...

o kurcze, faktycznie przecież 7
16>7
0=1 , a ja byłem pewien, bez myślenia ... ,
przepraszam − pomroczność jasna , a byłem taki pewien takiego rozumowania

i przez swój brak pokory dostałem po du ...

dobrze mi tak, ale wkrótce mecz

. ...
16 cze 19:39
Eta:
6√7≈ 1,38
> 1
16 cze 19:41
Mila: Vax, czego dotyczy Twoje nie?
16 cze 22:59
Vax: Dotyczy wypowiedzi pigor
16 cze 23:03
Mila: Dziękuję.
16 cze 23:25