matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Sandra:
Oblicz pole sześciokąta foremnego opisanego na kole o promieniu r.
16 cze 13:05
Ajtek:
Sześciokąt foremny skłąda sie z 6−ściu trójkątów rownobocznych. Wysokość tego Δ jest równa promieniowi koła wpisanego w ten sześcian, zatem:
a
√
3
h=
⇒ a=...
2
a
2
√
3
Pole=6*
4
16 cze 13:17
Ajtek:
I oczywiście h=r
.
16 cze 13:17