matematykaszkolna.pl
trygonometria Bartek: Czy można w przypadku nietypowych kątów wyznaczyć np arcsin algebraicznie? Tzn. gdy na egzaminie nie będę miał kalkulatora a będę musiał ten arcsin wyznaczyć?
16 cze 12:46
Bartek: Odświeżam pytanie. Więc wyłącznie naukowy kalkulator?
18 cze 11:37
Artur_z_miasta_Neptuna: nie ... nie mozna
18 cze 11:38
Artur_z_miasta_Neptuna: kalkulator casio z odpowiednimi funkcjami kosztuje 40PLN
18 cze 11:38
Bartek: Upierdliwy trochę jestem, ale pytam bo trudno mi zrozumieć po co ktoś wymyślił pojęcie funkcji cyklometrycznej, skoro nie można dociec jej wartości bez głupiego kalkulatora lub tablic. Dużo fajniej by było obliczyć taką wartość na kartce papieru.
18 cze 11:39
Artur_z_miasta_Neptuna: a potrafisz na kartce papieru wyznaczyć (dokładną) wartość sinusa 37o54' lub też podać wartość π z dokładnością do 100 miejsc po przecinku
18 cze 11:44
Artur_z_miasta_Neptuna: oczywiście −−− jak się uprzeć to dasz rade wyznaczyć arcsin x (przybliżoną wartość), ale zajmie Ci to zapewne więcej czasu niż rozwiązywane przez Ciebie zadanie (do tego momentu)
18 cze 11:45
Artur_z_miasta_Neptuna: poza tym −−− funkcje cyklometryczne to są przecież funkcje odwrotne do funkcji trygonometrycznych − a więc nikt ich 'nie stworzył' 'od tak dla samych siebie' emotka
18 cze 11:50
Bartek: W sumie to co piszesz jest nawet pocieszające,bo to oznacza, że mogę spokojnie lecieć z materiałem dalej i się nie przejmować...
18 cze 12:33
gośc: Można by liczyc na kalkulatorze, jeśli ktoś chce, z rozwinięcia w szereg Taylora
18 cze 13:24