Całka
Michał: Obliczyć całkę krzywoliniową
∮(2−y)dx−(1−y)dy po okręgu
skierowanym dodatnio.
Ma ktoś jakieś wskazówki? Domyślam się, że mam skorzystać ze wzoru Greena, ale mam problem z
obszarem całkowania...
16 cze 12:38
Trivial:
| | ∂Q | | ∂P | |
∮(2−y)dx − (1−y)dy = ∬D [ |
| − |
| ]dxdy = |
| | ∂x | | ∂y | |
= ∬
D [0 − (−1)]dxdy = ∬
D dxdy = |D| = πa
2.
16 cze 12:47
Michał: A nie powinien wyjść wynik 2πa?
16 cze 13:01
Basia:
x2+y2 = a2cos2t + a2sin2t = a2
czyli jest to okrąg S(0,0) r=a
czyli D = koło S(0;0) r=a
na mocy tw.Greena masz
∬D[ i tu stop; na pewno dobrze jest ta funkcja podcałkowa przepisana ?]
bo to by było ∬D [ 0 − (−1)] dxdy = ∬D 1 dxdy =
x∊<−a;a>
y = √a2−x2
czyli
−a∫adx 0∫{√a2−x2 1dy =
−a∫a √a2−x2 dx
nie chce mi się tego liczyć, wolałabym przejść na biegunowe
r∊<0,a>
φ∊<0;2π>
0∫2π dφ 0∫a 1 dr = 0∫2πa dφ = a*2π = 2aπ
i jakoś mi się to nie podoba (ale może niesłusznie)
16 cze 13:02
Trivial: Jakobian.
16 cze 13:06
Basia:
całka po kole z 1 to powinno być pole tego koła czyli πa2
dlatego mi się ten wynik 2aπ nie podobał
a dlaczego Ty sugerujesz 2aπ ? tak wyliczyłeś? czy taką masz odpowiedź ?
16 cze 13:07
Basia:
no jasne; jak zwykle; oczywiście, że brakuje jakobianu
nigdy o nim nie pamiętam; wrrrrrrrrrrrrrrrrr.................
16 cze 13:08
Michał: Nie policzyłem tak jak Ty właśnie, przez biegunowe.
Nie mam do tego niestety odpowiedzi
16 cze 13:08
Michał: | | r2 | |
Ok, znalazłem błąd, przy całce oznaczonej wyciągałem r zamiast |
| |
| | 2 | |
Dzięki wielkie za pomoc
16 cze 13:21
Basia: Trivial, ale nawet z jakobianem coś mi się nie zgadza
co jest nie tak ?
16 cze 13:22
Basia: a nie; już się zgadza; liczyłam w pamięci i oczywiście jak to w pamięci.............
16 cze 13:25