.
Eryk:

jak policzyć tą czerwony odcinek ? dzieli on bok na 1/2
16 cze 11:58
Basia: d − czerwone
x − kąt przy podstawie
d
2 = a
2+a
2−2a*a*cosx
16 cze 12:18
Eryk: dziękuję
16 cze 12:49
Eryk: to będzie tak .
(a2)2+h2=2a2
h2=4a2−14a2 /*4
h2=15a24
h=a√152
z pola
12*h*a
12*a *a√152=a2√154
a teraz
12*2a*d=a2√154
d=a√154
17 cze 07:59
EDEK: 4a
2 = a
2 + d
2 + 2adcosα, bo cos(180
o − α) = −cosα
3a
2 − d
2 = 2adcosα
a
2 = a
2 + d
2 − 2adcosα
2adcosα = a
2 − a
2 + d
2
2adcosα = d
2
3a
2 − d
2 = d
2
3a
2 = 2d
2
17 cze 08:25