Rachunek całkowy
Vizer: Całki podwójne.
Mam proste zadanie z całek podwójnych, ale odpowiedź mi się nie zgadza z tą podaną przez
autora.
Obliczyć objętość brył ograniczonych wymienionymi powierzchniami:
y=x2+1, y=x+3, z=0, z=2y+x
Moja całka wygląda tak:
∫2−1dx∫x+3x2+1 (2y+x)dy=....=25.65
Wg autora książki odpowiedź jest dziwnie inna: 15.6 oraz 1.8
Czyli tak jakby były dwa przypadki, może mi ktoś wskazać gdzie tkwi kruczek?
16 cze 11:21
Trivial:
z zmienia się czasem w granicach (0, 2y+x), a czasem (2y+x, 0). Musisz rozbić na
przypadki.
16 cze 12:51
Trivial:
Możesz też całkować |2y+x|. Wyjdzie to samo.
16 cze 12:52
Vizer: Chyba się pogubiłem, myślałem, że z to płaszczyzna, która przetnie ten walec, od góry, jak do
tego doszedłeś

?
16 cze 13:12
Trivial: Hmm... tak się teraz zastanawiam i w sumie nie wiem czy to co mówię ma w ogóle jakieś
znaczenie. Wychodzi na to, że i tak 2y+x > 0 w naszym obszarze całkowania.
16 cze 13:39
Vizer: Zawsze jak mam jakieś płaszczyzny, to się gubie, bo nigdy nie wiem jak je narysować, stożki,
walce, sfery, spoko, ale te płaszczyzny...
16 cze 13:43
Trivial: Wiem wiem.

Trudno w ogóle rysować 3d w 2d.
16 cze 13:45
Vizer: Więc
Trivial jak ma to rozwiązanie zadania wyglądać, kto się myli
16 cze 13:48
16 cze 13:51
Vizer: Ok, dzięki

Ale trochę mnie dalej nurtuje to rozwiązanie autora, ale to już mniejsza

Once
again, Dankeschön
16 cze 13:55