Wyznaczyć ekstrema lokalne oraz przedziały monotoniczności funkcji:
Stalowa Helga: Proszę ładnie o pomoc

Wyznaczyć ekstrema lokalne oraz przedziały monotoniczności funkcji:
f(x)=x
2lnx
16 cze 11:15
Basia:
krok po kroku:
wyznacz dziedzinę
podaj odpowiedź
16 cze 11:18
Stalowa Helga: D: x∊0
16 cze 11:23
Stalowa Helga: tzn x>0
16 cze 11:23
Basia:
co ten zapis oznacza: x należy do zera ? x należy do zbioru pustego ?
jakie liczby można logarytmować, a jakich nie ?
16 cze 11:24
Basia: dobrze; x>0 czyli x∊(0;+∞)
no to spróbuj teraz policzyć pochodną; zauważ, że masz iloczyn dwóch funkcji czyli trzeba
zastosować wzór na pochodną iloczynu
16 cze 11:25
Stalowa Helga: Pochodna to 2xlnx+1/x3
16 cze 11:28
Basia:
dlaczego tak ? zaczęłaś dobrze
| | 1 | |
f'(x) = (x2)'*lnx + x2*(lnx)' = 2x*lnx + x2* |
| = 2x*lnx + x = x(2lnx + 1) |
| | x | |
no to teraz trzeba rozwiązać równanie
f'(x) = 0
x(2lnx+1) = 0
x≠ 0 bo ustaliłyśmy, że D=(0;+
∞)
czyli
2lnx + 1 = 0
potrafisz to rozwiązać ?
16 cze 11:40
Stalowa Helga: Przyznaje, że na tym właśnie się zatrzymałam
16 cze 11:58
Basia:
2lnx = −1
lnx = −
12
ponieważ x>0 znak pochodnej zależy tylko od znaku wyrażenia 2lnx+1
| | 1 | |
x∊(0; |
| ) ⇒ 2lnx+1<0 ⇒ f'(x)<0 ⇒ f.maleje↘ |
| | √e | |
| | 1 | |
x∊( |
| ;+∞) ⇒ 2lnx+1>0 ⇒ f'(x)>0 ⇒ f.rośnie↗ |
| | √e | |
| | 1 | |
czyli dla x= |
| funkcja ma minimum |
| | √e | |
i koniec
16 cze 12:09
Stalowa Helga: Dziękuję
16 cze 12:23