(x+1)(x-2)(x+3)>0
kluczyk: Proszę o pomoc jak to rozwiązać
(x+1)(x−2)(x+3)>0
16 cze 11:02
krystek:

m zerowe to x=−3,x=−1 x=2 odp x∊(−3,−1)U (2,
∞)
16 cze 11:07
V.Abel: x=−1 lub x=2 lub x=−3, to są miejsca zerowe( przyrównałem każdy nawias do zera), teraz rysujesz
wykres. Jest to funkcja wielomianowa, więc bd to "wężyk" : tu jest wszystko ładnie wyjaśnione
https://matematykaszkolna.pl/strona/142.html
16 cze 11:08
kluczyk: merci beaucoup
16 cze 11:11
Basia:

zielona: y=x+3
czerwona: y=x+1
niebieska: y=x−2
x∊(−
∞;−3) masz (−)*(−)*(−) = (−) <0
x∊(−3;−1) masz (−)*(−)*(+) = (+) >0
x∊(−1;2) masz (−)*(+)*(+) =(−)<0
x∊(2;+
∞) masz (+)*(+)*(+) = (+)>0
dla x=−3; −1; 2 = 0
czyli (x+1)(x−2)(x+3)>0 ⇔ x∊(−3;−1)∪(2;+
∞)
16 cze 11:17
V.Abel: Je vous en prie

Basia, pierszy raz widzę taką możliwość rozwiązania, czy to się jakoś nazywa( ta metoda) ? ? ?
16 cze 11:28
Basia:
Le nom de cette metode ? Je ne sais pas, mais je pense q'on peut la nomee
"metoda wykresów"
16 cze 11:45
Basia: Mon Dieu ! Une phrase et deux erreurs ! "methode" et "la nomer" evidement !
16 cze 11:56