pochodne cząstkowe
tomasz: pochodna cząstkowa
f(x,y,z) = √x2+y2+z2
jak będą wyglądały pochodne cząstkowe po x, y i z ?
16 cze 10:04
Basia:
| | 1 | |
f'x = |
| *(x2+y2+x2)'x = |
| | 2√x2+y2+x2 | |
| 1 | | x | |
| *2x = |
| |
| 2√x2+y2+x2 | | √x2+y2+z2 | |
pozostałe analogicznie; spróbuj sam
16 cze 11:20
Blondi20: od czego zacząć w takim przykładzie? Proszę o nakierowanie

Obliczyć pochodne cząstkowe względem każdej zmiennej występującej w danej funkcji:
u=x
yarctg z
Proszę
2 kwi 11:35
huehuehue: | du | |
| =eyarctg(z)*lnx * (yarctg(z)*lnx)'=... |
| dx | |
2 kwi 11:46
Blondi20: a z tym pierwszym co zrobić? pochodną tez wyliczyć?
2 kwi 12:23
huehuehue: liczysz pochodna wykladnika czyli tak jak Ci napisalem e... zostawiasz tak jak jest
2 kwi 13:13
Blondi20: spróbuje
2 kwi 13:23
Blondi20: | | 1 | |
eyarctg(z)*lnx*(yarctg(z)*lnx)`= eyarctg(z)*lnx* |
| *1x |
| | x2+1 | |
Możesz sprawdzić?
2 kwi 13:48
huehuehue: cos jest nie tak skoro liczysz po x to y i z traktujesz jak stale
gdybys miala ,np taka funkcje
u=yzlnx (iloczyn 3 funkcji)
2 kwi 13:56
Blondi20: to nie wiem:(
2 kwi 14:12
huehuehue: | | yarctg(z) | |
po x (yarctg(z)*lnx)'= |
| |
| | x | |
2 kwi 14:15
huehuehue: | du | | yarctg(z) | |
| =eyarctg(z)*lnx * ( |
| ) |
| dx | | x | |
| du | |
| =eyarctg(z)*lnx * (arctg(z)lnx) |
| dy | |
| du | | ylnx | |
| =eyarctg(z)*lnx * ( |
| ) |
| dz | | 1+z2 | |
e
yarctg(z)*lnx= x
yarctg(z)
2 kwi 14:26
Blondi20: dziękuję

*
2 kwi 14:34
Blondi20: dziękuję

*
2 kwi 14:34
Blondi20: dziękuję

*
2 kwi 14:35
Blondi20: dziękuję

2 kwi 14:36
Blondi20: dziękuję

2 kwi 14:39