Ciagi
Loco: 1)Liczby x
1 i x−2 są pierwiastkami równania 2x
2+mx−1=0. Sn jest sumą n poczatkowych wyrazu
| | s20 | |
ciagu an okreslonego wzoren an=(x1)n*(x2)n. Zapisz iloraz |
| w postaci |
| | s10 | |
| | p | |
|
| gdzie p i q sa wzglednie pierwszymi liczbami naturalnymi. |
| | q | |
2)Funkcja f przporzadkuje kazdej liczbie całkowitej k>−2 sumę wszystkich liczb całkowitych
spełniając nierównośćx
2−3k+2k
2−k−1≤0 gdzie xjest niwiadoma. Znajdz wzor funkcji f.
3)Ciaga
n jset określony jest nastepujacy sposob a
1=4(2+
√3)
2 i a
n+1=3
log
9
16 cze 09:30
Loco: 3)Ciag an jset określony jest nastepujacy sposob a1=4(2+√3)2 i an+1=3log9*3an dla
każdej liczbycałkowitej dodatniej n. Zapisz 3 wyraz ciągu an w postacia+b*√c
16 cze 09:33
Basia:
ad. 1
zauważ, że
an = (x1*x2)n
skorzystaj teraz z wzorów Viete'a
zastanów się jakim ciągiem jest an
ad.2
chyba coś nie tak zapisałeś w równaniu
ad.3
też chyba coś nie gra w zapisie an+1
16 cze 09:38
Basia:
ad.2 brakuje x
to chyba miało być
x2 − 3kx +2k2 − k −1 ≤ 0
ad.3
czy tam w wykładniku na pewno jest log9 czyli log109 ?
16 cze 09:52
Loco: w tym ad 2 jest tak jak mówisz
w tym ad 3 log9an
16 cze 11:24
Basia:
ad.2
x
2 − 3kx + 2k
2 − k −1 ≤ 0
Δ = 9k
2 − 4*1(2k
2−k−1) = k
2 +4k + 4 = (k+2)
2
ponieważ w zadaniu założono, że k>−2 ⇒ k+2>0 ⇒
√Δ = k+2
| | 3k−k−2 | |
x1= |
| = k − 1 ∊C dla każdego k |
| | 2 | |
| | 3k+k+2 | |
x2 = |
| = 2k+1∊C dla każdego k |
| | 2 | |
czyli nierówność będą spełniały liczby
k−1; k; k+1; k+2,....,2k+1
co można sobie zapisać tak
a
1 = (k−1)+0
a
2 = k = (k−1)+1
a
3 = k+1 = (k−1)+2
a
4 = k+2 = (k−1)+3
..................................
a
n = 2k+1 = (k−1)+(k+2)
czyli n = k+3
no to masz sumę S
k+3 ciągu arytmetycznego, w którym
a
1 = k−1 a
k+3 = 2k+1
myślę, że już potrafisz dokończyć
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
napisz to trzecie jeszcze raz w całości bo się pogubiłam
16 cze 11:36
Loco: 3)Ciag an jest określony jest nastepujacy sposob a1=4(2+√3)2 i an+1=3log9an dla każdej
liczby całkowitej dodatniej n. Zapisz 3 wyraz ciągu an w postacia+b*√c
16 cze 17:48
Loco: )Ciag an jest określony jest nastepujacy sposob a1=4(2+√3)2 i an+1=3log9an dla każdej liczby
całkowitej dodatniej n. Zapisz 3 wyraz ciągu an w postacia+b*√c
16 cze 21:45