rozłóż na czynniki wielomiany pomocy
tomek: rozłóż na czynniki wielomiany
W(x)=(2x−3)(x2−3)−(2x−3)(5+2x2)=
W(x)=9x2−30x+25=
W(x)=−3x3−4x2+12x+16=
16 cze 09:29
ICSP: a) W(x) = (2x−3)(x2−3) − (2x−3)(5 + 2x2) = (2x−3)(x2 − 3 − 5 − 2x2) = (2x−3)(−x2 − 8) =
−(2x−3)(x2+8)
b) W(x) = (3x−5)2
c) W(x) = −3x3 − 4x2 + 12x + 16 = −x2(3x + 4) + 4(3x+4) = (2−x)(2+x)(3x+4)
16 cze 11:20
Olek: 1.
W(x)=(2x−3)(x
2−3)−(2x−3)(5+2x
2)
W(x)=2x
3−6x−3x
2+9−10x−4x
3+15+6x
2 = 2x
3+3x
2−16x+24
W(1,5)=0
| −2 | 3 | −16 | 24
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1,5 | −2 | 0 | −16 | 0
2.
W(x)=9x
2−30x+25
(zwykłe równanie kwadratowe)
W(x)=(3x−5)
2
3.
W(x)=−3x
3−4x
2+12x+16
W(2)=0
−3 | −4 | 12 | 16
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 | −3 | −10 | −8 | 16
W(x)=(x−2)(−3x
2−10x−8)
16 cze 12:24