Rozłóż na czynniki
Proszę o pomoc.: a) 2x4+x3+4x2+x+2
b) x4+3x2+4x2−6x−12
c) x4+2x3+2x2−2x−3
d) x3−3x+2
e) x3−7x+6
f) x3−13x−12
15 cze 22:11
Ajtek:
a)
2x4+x3+4x2+x+2=0
2x4+x3+2x2+2x2+x+2=0
x2(2x2+x+2)+(2x2+x+2)=0
(2x2+x+2)(x2+1)=0
teraz Δ z kazdego nawiasu jezeli potrzebna, i rozkladasz dalej poszczegolne nawiasy.
Pozostałe podobnie.
15 cze 22:16
ewa: f) x3+x2−x2−x−12x−12=x2(x+1) −x(x+1) −12(x+1) = (x+1)(x2−x−12)=(x+1)(x−4)(x+3)
15 cze 22:20
ewa: e) x3−x2+x2−x−6x+6=x2(x−1) +x(x−1) −6(x−1) = (x−1)(x2+x−6)=(x−1)(x−2)(x+3)
15 cze 22:24
ewa: d) x3−x2+x2−x−2x+2=x2(x−1)+x(x−1)−2(x−1)=(x−1)(x2+x−2)=(x−1)(x−1)(x+2)
15 cze 22:28
ewa: c) x4+2x3+3x2−x2−2x−3=x2(x2+2x+3) − (x2+2x+3)=(x2+2x+3)(x2−1)=(x2+2x+3)(x−1)(x+1)
15 cze 22:36
Gustlik: ad b) x4+3x3+4x2−6x−12=x4+3x3+6x2−2x2−6x−12=x2(x2+3x+6)−2(x2+3x+6)=
=(x2−2)(x2+3x+6)=(x−√2)(x+√2)(x2+3x+6), dalej już się nie da, bo Δ<0
Δ=9−24<0
ad c) x4+2x3+2x2−2x−3
Hornerem:
1 2 2 −2 −3
1 1 3 5 3 0
x=1 jest pierwiastkiem
(x−1)(x3+3x2+5x+3)=0
Jeszcze raz Horner:
1 3 5 3
1 1 4 9 12
−1 1 2 3 0
x=−1 jest pierwiastkiem
(x−1)(x+1)(x2+2x+3)=0
Δ=4−12<0
W(x)=(x−1)(x+1)(x2+2x+3)
ad d) x3−3x+2
Hornerem:
1 0 −3 2
1 1 1 −2 0
x=1 jest pierwiastkiem
(x−1)(x2+x−2)=0
Δ=9, √Δ=3
x1=−2, x2=1 (2−krotny, bo się powtórzył)
W(x)=(x−1)2(x+2)
ad e) i f) z Hornera, podobnie jak d).
17 cze 01:41