ciąg geometryczny
Laura: | | 1 | | 1 | |
Wskaz ciąg geometreyczny: a)− |
| ,1,−6,... b)5,0,0,... c)2,2,2,2,2,... d)an=7*( |
| )n |
| | 6 | | 3 | |
| | 2 | |
e)bn=3n2 f)cn=16*(−2)n−1 g)dn= |
| h)−2,5,12,19,... |
| | 5n | |
15 cze 21:25
sushi_ gg6397228:
jakie proponujesz odpowiedzi
15 cze 21:27
Laura: z jakiego wzoru mam skorzystać

?an+1=an*q czy an=a1q
n−1
15 cze 21:30
sushi_ gg6397228:
| a3 | |
| =q i musi wyjsc tyle samo q |
| a2 | |
15 cze 21:32
Laura: wiem jak obliczyc q w a) ,b) c) i h) ale juz nie wiem jak w d), e) ,f) i g)
15 cze 21:32
Laura: a jest ,b nie jest ,c jest,h nie jest
15 cze 21:35
sushi_ gg6397228:
policz sobie a1, a2, a3 podstawiajac kolejno pod n cyferki 1,2,3
15 cze 21:36
Laura: a reszta przykładów pewnie nie jest bo zalezne jest od n ?tak?
15 cze 21:36
sushi_ gg6397228:
policz i sie przekonamy
15 cze 21:39
Laura: d jest ,e nie jest,f nie jest, g jest
15 cze 21:47
Laura: f jest
15 cze 21:48
Laura: bo zmyliłó mnie c2=−32 ale jest
15 cze 21:49
Laura: czyli tylko e nie jest?
15 cze 21:50
sushi_ gg6397228:
to teraz napisz jeszcze raz
tak: podaj odpowiedzi
nie: podaj odpowiedzi
15 cze 21:50
Laura: tak:a,b,c,d,f,g, nie:e,h
15 cze 21:54
sushi_ gg6397228:
a co podalas o 21.35 odnosnie b
15 cze 21:59
Laura: no wtedy zle podałam hahahaha pamiętaj ........ nigdy nie mnoż przez zero a tu jest dzielenie
| | 1 | |
ale to to jakby mnozenie przez odwrotnosc czyli 0* |
| czyli i tak zero wychodzi |
| | 5 | |
15 cze 22:02
sushi_ gg6397228:
nie moze byc takie cos :
5, 1,1,1,1,1,
7,0,0,0,0, bo są rózne q
15 cze 22:07
sushi_ gg6397228:
a2= a1 * q −−> q=...
a3= a2 * q −−> q= ...
15 cze 22:09
Laura: no pierwszy przykład nie moze ale drugi przeciez 0:0=0 0:7=0 czyli tez nie?
15 cze 22:10
sushi_ gg6397228:
nawet jak by bylo 5,5,5,5,5,1,1,1,1,1,1,,, to nie bedzie to
ciag geometryczny
wszystkie wyrazy muszą być taka sama liczbą np:
a) 1,1,1,1,1,1,1,1,1,1,,,,
b) 0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,,,,
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
c) |
| , |
| , |
| , |
| , .. |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
15 cze 22:11
Laura: a nie powinno być a3=a1*q2
15 cze 22:11
sushi_ gg6397228:
przeciez drugi przykład jest taki sam jak pierwszy−−> tylko zmieniłem cyferki
15 cze 22:12
Laura: aha zaczynam rozumiec
15 cze 22:12
sushi_ gg6397228:
kazdy wyraz nastepny powstaje przez pomnozenie poprzedniego przez q
moge sobie np:
a6= a1 * q5 lub
a6= a2 * q4 lub
a6= a3 * q3 lub
a6= a4 * q2 lub
a6= a5 * q1
do wyboru do koloru
15 cze 22:15
Laura: mam tez takie oto zadanie : Wyznacz ciąg geometryczny,w którym suma pierwszego i trzeciego
wyrazu wynosi 52,a kwadrat drugiego wyrazu jest równy 100.
15 cze 22:15
Laura: a ja myslałam ze tylko mozna tak zapisac a6=a1*q5
15 cze 22:18
sushi_ gg6397228:
zapisz wzorem −−> dostaniesz układ rownan
15 cze 22:18
sushi_ gg6397228:
a jak mamy 20 to mozemy zapisac tylko 20=2*10 a nie wolno nam
20=4*5
15 cze 22:19
Laura: wolno wolno ale nie wiedziałam ze tak mozna na liczbach to jak najbardziej mozna
15 cze 22:22
sushi_ gg6397228:
tutaj tez jest mnozenie
a6= a1 *q* q*q*q*q i jak pogrupujemy a1 z rozna iloscia q to beda rozne czynniki
zapisujemy do zadania uklad rownan
15 cze 22:25
Laura: Te zadanie to wiem jak zacząć ale dalej jak układ rozwiązac to nie wiem
15 cze 22:28
sushi_ gg6397228:
najpierw zapisz a potem pomyslimy co dalej z tym zrobic
15 cze 22:30
Laura: wyszło mi ze a1=−48 a q=1,4433756
15 cze 22:31
sushi_ gg6397228:
po co i suche wyniki
jedziemy od poczatku
15 cze 22:32
Laura: albo q tez moze być równe −1,4433756
15 cze 22:32
sushi_ gg6397228:
z zyciem, bo zaraz sie mecz skonczy
3:2 dla Anglii
15 cze 22:35
Laura: a1+a1*q2=52 i drugie (a1*q2)2=100 i dalej podstawiłam a1*q2ze 100 i wyszłó mi ze
a1 =48 i w drugie podstawiłam w a1 48 i wyszło mi q=1,4433756
15 cze 22:36
Laura: oczywiscie zapisywałam to tak jak zapisuje się układ równan ale tu nie wiem jak się to zapisuje
15 cze 22:36
Laura: znaczy te drugie to (a1*q)2+100
15 cze 22:37
sushi_ gg6397228:
a22= 100 −−> a2= ...
15 cze 22:37
Laura: (a1*q)2=100 haha
15 cze 22:38
sushi_ gg6397228:
czekam na odp
15 cze 22:39
Laura: to 10
15 cze 22:40
sushi_ gg6397228:
pudło
15 cze 22:40
Laura: nie wiem
15 cze 22:43
sushi_ gg6397228:
a2= 10 lub a2= −10
15 cze 22:45
Laura: no to tak nie całkiem się myliłam haha
15 cze 22:46
sushi_ gg6397228:
mamy a
1 +a
3= 52 rozpisujemy
| a2 | |
| + a2 * q= 52 rozpatrujemy 2 warunki |
| q | |
a) a
2= 10
......
b) a
2= −10
......
15 cze 22:47
Laura: ale wiadomo ze i −10 powinno byc bo (−10)*(−10) tez daje 100
15 cze 22:47
sushi_ gg6397228:
zaznaczenie na maturze odpowiedzi a) 10 a nie odpowiedzi d) 10 lub −10 daje
ZERO PUNKTÓW
15 cze 22:50
sushi_ gg6397228:
LICZYMY I ZAPISUJEMY SWOJE WYPOCINY
15 cze 22:50
Laura: cos mi nie wychodzi te q
15 cze 22:54
Laura: czy q wynosi 0

?
15 cze 22:55
sushi_ gg6397228:
mialas tutaj zapisac te wypociny; jak liczysz linijka po linijce
15 cze 22:55
Laura: nie nie moze byc 0
15 cze 22:55
Laura: tutaj zle się pisze Daniel
15 cze 22:56
sushi_ gg6397228:
cwiczysz zapisywanie
sciage masz obok do zapisu
15 cze 22:57
Laura: Ja wiem ze mam sciąge do zapisu
15 cze 22:58
Laura: ale wraz zle
15 cze 22:58
sushi_ gg6397228:
to do boju
do ułamka trzeba dac U aby było lepiej widac
15 cze 22:59
sushi_ gg6397228:
piszemy tylko linijke i czekamy na akceptacje, abys sie na
marne nie naprodukowała
15 cze 23:00
Laura: ja wiem ze trzeba dodac U ale wez mi zapisz bo mi to nie wychodzi a głupot tu nie będę pisac
przeciez
15 cze 23:00
Laura: nie wiem jak to obliczyc oblicz mi Daniel proszę
15 cze 23:04
sushi_ gg6397228:
ja to umiem, a ty chyba chcesz sie nauczyc; wiec do boju
papier przyjmie kazdy zapis
15 cze 23:05
sushi_ gg6397228:
o 22.47 masz podane wzory i liczymy
a) podstawic liczbe do wzoru, potem pozbyc sie mianownika i mamy rownanie kwadratowe po
q
15 cze 23:06
Laura:
15 cze 23:06
sushi_ gg6397228:
odpowiedz nieprawidłowa
15 cze 23:07
Laura: hahaha a ta prwidłowa q= −0,208333
15 cze 23:11
Laura: Pewnie tez nie
15 cze 23:11
sushi_ gg6397228:
mialas zapisac kazda linijke , anie gotowe rozwiazanie
15 cze 23:12
Laura: ale czy prawidłowa

bo ja nie to po co mam pisac linijka po linijce
15 cze 23:13
sushi_ gg6397228:
nie liczylem zadania−−> obstawiam, ze to jest pierwiastek a Ty mnie tutaj kantujesz i podajesz
dziwne przyblizenia
lecimy bo szkoda czasu
15 cze 23:15
Laura: No własnie jakbys zapisał tu swoje obliczenia to bys nie marnował swojego cennego czasu
15 cze 23:17
Laura: Ale TY nie uparty jak zawsze

Jak osioł
15 cze 23:18
sushi_ gg6397228:
dostaniesz rachunek za 2 godziny nauki
nie marudz tylko licz
15 cze 23:18
Laura: Nauczyciel to mi zrobił zadanie obliczył i wytłmaczył skąd co się bierze a nie ja sama bym
rozwiązywała a o rachunek się nie martwię
15 cze 23:20
sushi_ gg6397228:
dostalas wskazówki co masz zrobić
nie spiszesz sobie gotowca
15 cze 23:21
Laura: To będziemy tu do rana siedziec

Ja chętnie mogę a czy TY mozesz ?
15 cze 23:25
Laura: Ja się nie pieszczę tylko nie wiem jak to obliczyć
15 cze 23:27
Laura: Moze ktos inny mi pomoze

?
15 cze 23:27
sushi_ gg6397228:
rachunek rośnie
napisałem o 23.06 co masz robic po kolei
jedziemy z koksem
15 cze 23:28
Laura: Ciebie juz o nic nie proszę więc mozesz sobie isc juz.
15 cze 23:29
sushi_ gg6397228:
a) a
2= 10
......
b) a
2= −10
......
15 cze 23:31
Laura: JUz to wczesniej pisałes jakbys nie wiedział
15 cze 23:32
Laura: No nic idę spac Dobranoc wszystkim
15 cze 23:40
Laura: Nawet nie ruszone
16 cze 07:46
Basia: oczywiście, że nie; lenistwa nie tolerujemy
16 cze 08:53