ekstrema
Kwachu: mam problem z ekstremom. zatrzymuję się w miejscu, gdzie trzeba wyznaczyć pkt krytyczny.
f(x,y,z)= x
3 + xy + y
2 − 2zx + 2z
2 + 3y −1
obliczam pochodne cząstkowe :
f'x(x,y,z)= 3x
2 + y − 2z
f'y(x,y,z)= x + 2y + 3
f'z(x,y,z)= −2x + 4z
teraz jak układam układ równań, nic mi nie wychodzi...

może ktoś mnie nakierować?
15 cze 21:06
Vizer: Chodzi Ci o to, że układ równań nie umiesz rozwiązać?
15 cze 21:15
Kwachu: no niestety...
15 cze 21:18
Vizer: Z trzeciego wyznacz x, wstaw do drugiego i stamtąd wyznacz y, i wszystko do pierwszego,
będziesz miał uzależnione od z.
15 cze 21:25
Kwachu: | | −1 −√73 | | −1 +√73 | |
I to ma wyjść z1= |
| z2= |
| ? |
| | 24 | | 24 | |
miałem już ten wynik, ale delta mi się nie podoba w tym
15 cze 21:32
Kwachu: więc "z" ma wyjść takie, czy popełniłem gdzieś błąd?
15 cze 22:00
15 cze 22:09
Kwachu: dzięki bardzo!
15 cze 22:11
Vizer: Srr, ale oglądałem mecz
Krzysiek odpowiedział Ci na pytanie.
15 cze 22:12
Kwachu: to jak możecie to jeszcze mi to sprawdźcie

ekstremum w funkcji f(x,y,z)= x
3 + xy + y
2 − 2zx + 2z
2 +3y −1
| | 1 | | 5 | | 1 | | 1 | |
dzięki waszej pomocy mam x1=− |
| y1= − |
| z1=− |
| oraz x2= 1 y2=−2 z2= |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
obliczam pochodne 2 rzędu:
f''xx=6x
f''xy=1
f''xz=−2
f''yx=1
f''yy=2
f''yz=0
f''zx=−2
f''zy=0
f''zz=4
|−3 1 −2| określoność: d
1 =3<0
Układam macierz A
1 = |1 2 0| d
2 =−7<0
|−2 0 4| macierz jest nieokreślona. brak
ekstremum w pkt (x1,y1,z1)
|6 1 −2| d
1 =6>0
A
2 =|1 2 0| d
2 =12−1=11>0
|−2 0 4| d
3 =48−8−4=38>0
macierz określona dodatnio. w pkt. (x2,y2,z2) znajduje się minimum.
jest to poprawnie?
15 cze 22:55
Vizer: Wydaje się, że jest wszystko w porządku
15 cze 22:57
Kwachu: dzieki

problem miałem z wyznaczeniem punktów krytycznych... jak na moje oko, nie było to
najłatwiejsze
15 cze 23:00
Vizer: Fakt, to najdłużej zawsze schodzi w badaniu ekstremum, ale ten układ jeszcze nie był taki
najgorszy
15 cze 23:00
Kwachu: taki miałem przykład na kole. na cwiczeniach ani na listach nie miałem zadania, gdzie układ był
jak dla mnie nieco za trudny. niestety, gdybym to obliczył wtedy, miał bym teraz wakacje i
zaliczone ćwiczenia
15 cze 23:03