matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o rozwiązanie:)
Sandra:
Wykaż, że pole czworokąta ABCD wynosi
1
2
|AC||BC|sinα, gdzie α jest miarą kąta między przekątnymi AC i BD.
15 cze 20:53
Basiek:
β=180−α P
ABCD
=P
ABS
+P
BSC
+P
CSD
+P
DSA
1
1
1
P
ABCD
=
xysinα+
cysin(180−α)+
zcsinα+U{1]{2}zxsin(180−α)
2
2
2
1
1
P
ABCD
=
sinα(xy+cy+zc+zx)=
sinα (c+x)(z+y)=sinα |AC||BC| cnu.
2
2
15 cze 21:18