.
Renia: Długości kolejnych boków czworokąta wpisanego w okrąg wynoszą 1, 2, 4 i 3. Oblicz cosinus kąta
między najdłuższymi bokami czworokąta oraz jego pole.
15 cze 20:48
Eta:

Ze wzoru Brahmagupty:
| | a+b+c+d | |
P= √(p−a)(p−b)(p−c)(p−d) . p= |
| |
| | 2 | |
otrzymasz: P=
√24= 2
√6
z warunku wpisania czworokąta w okrąg α+β=
180o
P(ABCD)= P(ΔABD)+P(ΔBCD)
| | 4*3 | | 1*2 | |
P(ΔABD)= |
| *sinα= 6sinα i P(ΔBCD)= |
| *sin(180o−α)= sinα |
| | 2 | | 2 | |
z jedynki trygonometrycznej
| | 24 | |
cosα= √1−sin2α = √1− |
| |
| | 49 | |
15 cze 22:24