Proszę o rozwiązanie.
Kris: Oblicz pole ośmiokąta foremnego wpisanego w okrąg o promieniu r.
i Oblicz pole ośmiokąta foremnego opisanego na kole o promieniu r.
15 cze 20:46
ewa: 1) Pole ośmiokąta wpisanego, składa się z ośmiu trójkątów równoramiennych o dł. ramienia =r
oraz kącie między ramionami równym 45
0 . ( 360:8)
| | 1 | |
P= 8PΔ=8 * |
| *r*r*sin450=2√2 r2 |
| | 2 | |
15 cze 22:43
Mila:

Dane : r
α=360:8=45
0
| | √2 | |
PΔAOB=0,5 r*r*sin450= |
| r2 |
| | 4 | |
| | √2 | |
Pośmiokata=8* |
| r2= 2√2r2 |
| | 4 | |
15 cze 22:48
Mila:

zadanie 2.
ośmiokąt opisany na okręgu o promieniu r
h=r
α=22.5
0
o,5a=r*tgα
P
ΔAOB=0,5a*h=r
2*tg22,5
0
Pole ośmiokąta jak poprzednio
15 cze 23:30