.
Julka: Kto mógłby pomóc?
Oblicz pole kwadratu, którego przekątna jest o 10 dłuższa od boku.
15 cze 20:13
sushi_ gg6397228:
zapisz ta zależność wzorem
15 cze 20:14
Julka: czyli a= x, d=x+10
i co dalej?
15 cze 20:16
sushi_ gg6397228:
wzor na przekatna kwadratu brzmi:....
15 cze 20:17
Julka: a √2
15 cze 20:18
sushi_ gg6397228:
d= a √2
i przepis z zadania
d=a+10
mamy układ równan wiec liczymy
15 cze 20:19
Julka: d= a √2
x+10= x √2
15 cze 20:20
sushi_ gg6397228:
po grzyba wprowadzasz "x"

masz "a" i "d" wiec licz na nich
15 cze 20:21
sushi_ gg6397228:
wiadome na jedna strone , niewiadome na druga
potem wyciagnij a przed nawias i podziel obustronnie przez nawias
na koniec usun niewymiernosc z mianownika
15 cze 20:22
Julka: ok juz rozumiem
15 cze 20:27
Julka: dzieki
15 cze 20:27