Ciąg geometryczny
Ratarcia: Mam takie zadanie z ciągów geometrycznych. Brzmi ono tak : Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz
ciągu geometrycznego an wiedząc ,że :
a) a5 − a3 =1680 i a3 + a4= 560
no i wyliczam, robię układ równań, potem wychodzi mi równanie kwadratowe i wyliczam deltę.
Z delty liczę q1 i q2 . I q1 = −1 a q2 = 4 i powiedzcie mi dlaczego mam do obliczania
pierwszego wyrazu użyć q2 a nie q1 ?
15 cze 20:00
picia:
jednego i drugiego
15 cze 20:07
Ratarcia: w odpowiedziach do zadań są tylko i wyłącznie wyniki dla q=4 i a
1 = 7 ...
15 cze 20:08
Kaka: Bo musi być liczba dodatnia jest taka zasada
15 cze 21:58
Ratarcia: dlaczego dodatnia ?
15 cze 22:02
Basia:
a1*q4 − a1*q2 = 1680
a1*q2 + a1*q3 = 560
a1*q2(q2−1) = 1680
a1q2(1+q) = 560
a1*q2(q−1)(q+1) = 1680
a1*q2(q+1) = 560
1.
q=0
0 = 560 sprzeczność
czyli q≠0
2.
q=1
a1*1*0*2 = 1680
0 = 1680
sprzeczność
czyli q≠1
3.
q= −1
a1*1*0 = 560
sprzeczność
czyli q≠ −1
dlatego
16 cze 09:07
Ratarcia: dziękuję za odpowiedź
16 cze 09:49
Ratarcia: dziękuję za odpowiedź
16 cze 09:49