Prawdopodobieństwo
exec: Dany jest zbiór punktów płaszczyzny o współrzędnych (x , y), gdzie x i y są liczbami
całkowitymi takimi, że |x| = 2 i |y| = 1. Z tego zbioru losujemy jeden punkt.
Prawdopodobieństwo, że jest to punkt, którego współrzędne spełniają kierunek x + y = 3 jest
równe ... ?
15 cze 19:04
gośc: Masz 4 punkty (−2,−1) (−2,1) (2,−1) i (2,1)
Współrzędne tylko jednego dają sumę 3
wiec prawdopodobieństwo jest?
15 cze 19:08
Basia:
|x| = 2 ⇔ x= −2 lub x=2
|y| = 1 ⇔ y= −1 lub y=1
czyli mamy cztery punkty (−2; −1) (−2; 1) (2; −1) (2; 1)
losujemy jeden czyli |Ω|=4
sprawdź które spełniają równanie i policz ile ich jest, to będzie |A|
15 cze 19:08