Bardzo proszę o rozwiązanie całki
Student: ∫cos xℯsinxdx
15 cze 18:58
gośc: podstaw t=sinx
15 cze 19:01
Piotr:
Ale co dalej robić bo nie mogę ruszyć z tym zadaniem
15 cze 19:19
Trivial:
Jak to co dalej? Wychodzi bardzo prosta całka (jest w tabelce).
15 cze 19:25
Student: a może mi ktoś podać jak to rozwiązać krok po kroku
15 cze 19:33
gośc: t=sinx
dt = cosx dx
Podstawiasz i dostajesz całkę z et
Reszta to tablice całek "Studencie".
Jeszcze cię na studiach nie nauczyli, że całki rozwiązuje się za pomocą tablic całek?
15 cze 19:38
Student: Niestety nie, nie wytłumaczą za bardzo a wymagania są..... to t i dt rozumiem, całki przez
podstawianie ale dalej nie wiem czy dobrze myślę
15 cze 19:47
Mila:
∫cos x esinxdx=( )
sinx=t
cosxdx=dt
( )=∫et dt=et=
=esinx+ C
15 cze 22:22
Student: Dziękuję bardzo za pomoc w rozwiązaniu tego zadania
16 cze 11:16
Mila:
16 cze 15:00