matematykaszkolna.pl
Bryły Bezimienny: Mam problemy w rysowaniu paraboloidy. Mam np takie równanie x2 + y2 − 3z = 0 poszukałem i zobaczyłem że jest to paraboloida ale jak to teraz jakoś dobrze narysować? Potrzebuję tego do całek potrójnych. Z sferą jest łatwo bo to to samo co okrąg tylko że dodatkowa 3. zmienna dodana. Z paraboloidą jest ten problem że nie wiem jak wpływają te liczby przy zmiennych na paraboloide np mam 3z no i jaka by była różnica jakby było 5z lub mam x2 a jaka by była różnica jakby coś stało przy tym x np (x−2)2 (da rade coś takiego? ) Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zabierać się za to rysowanie w 3D?
15 cze 17:54
Basia: tak jak z parabolą; bardziej lub mniej stroma (względem OZ) jest ta powierzchnia z 5z byłaby bardziej "rozchylona" natomiast (x−2)2 już wpłynie na położenie wierzchołka (x−2)2 + (y+1)2 = z ma wierzchołek w (2;−1;0) a co do rysowania to nie mam pojęcia
15 cze 18:10
Bezimienny: Dzięki to chociaż wiem gdzie jest wierzchołek.
15 cze 18:15
15 cze 19:07
Basia: ależ aż za dobrze wiem jak to wygląda; chodzi o to, że sama nie potrafię czegoś takiego narysować w ogóle niczego w 3D
15 cze 19:13
Krzysiek:
 1 
z=

(x2 +y2)
 3 
i przejść na współrzędne biegunowe: x=rcosδ y=rsinδ czyli:
 1 
z=

r2
 3 
zatem mamy parabolę którą obracamy względem osi OZ dookoła o kąt 360 stopni podobnie mamy gdy np: z=1−x2+y2 na biegunowe: z=1−r2 zatem widać, że to równanie przedstawia stożka
15 cze 19:32
Basia: Krzysiek ja to wszystko wiem, ale jak to się rysuje w 3D, żeby było tak ładnie jak w tym linku, który mala2 podała ? jaki program do tego na przykład się nadaje ? i jak to potem wkleić do dokumentu napisanym w tex−u ?
15 cze 19:37
Krzysiek: Basia, ale może Bezimienny tego nie wiedział emotka Na potrzeby obliczenia całek to chyba wolfram się nadaje... Na Mathematica'e to jeszcze te wykresy można sobie z różnych stron oglądać(obracać itp), nie wiem jak na wolframie (czy trzeba się np. logować) poza tym jest mnóstwo opcji na funkcję 'plot'. http://pl.wikibooks.org/wiki/LaTeX/Dodawanie_grafiki
15 cze 19:53
Bezimienny: potrzebuje rysować na zbliżającym się egzaminie z analizy emotka podwójne jeszcze jakoś wychodziły ale potrójne to już koszmar, pierwsze zadanie i już nie potrafię narysować i wyznaczyć jak zmieniają się zmienne.
15 cze 19:58
15 cze 23:07