Bryły
Bezimienny: Mam problemy w rysowaniu paraboloidy. Mam np takie równanie x
2 + y
2 − 3z = 0
poszukałem i zobaczyłem że jest to paraboloida ale jak to teraz jakoś dobrze narysować?
Potrzebuję tego do całek potrójnych. Z sferą jest łatwo bo to to samo co okrąg tylko że
dodatkowa 3. zmienna dodana. Z paraboloidą jest ten problem że nie wiem jak wpływają te liczby
przy zmiennych na paraboloide np mam 3z no i jaka by była różnica jakby było 5z lub mam x
2 a
jaka by była różnica jakby coś stało przy tym x np (x−2)
2 (da rade coś takiego?

)
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zabierać się za to rysowanie w 3D?
15 cze 17:54
Basia:
tak jak z parabolą; bardziej lub mniej stroma (względem OZ) jest ta powierzchnia
z 5z byłaby bardziej "rozchylona"
natomiast (x−2)2 już wpłynie na położenie wierzchołka
(x−2)2 + (y+1)2 = z ma wierzchołek w (2;−1;0)
a co do rysowania to nie mam pojęcia
15 cze 18:10
Bezimienny: Dzięki to chociaż wiem gdzie jest wierzchołek.
15 cze 18:15
15 cze 19:07
Basia: ależ aż za dobrze wiem jak to wygląda; chodzi o to, że sama nie potrafię czegoś takiego
narysować
w ogóle niczego w 3D
15 cze 19:13
Krzysiek: i przejść na współrzędne biegunowe:
x=rcosδ
y=rsinδ
czyli:
zatem mamy parabolę którą obracamy względem osi OZ dookoła o kąt 360 stopni
podobnie mamy gdy np:
z=1−
√x2+y2
na biegunowe:
z=1−
√r2
zatem widać, że to równanie przedstawia stożka
15 cze 19:32
Basia:
Krzysiek ja to wszystko wiem, ale jak to się rysuje w 3D, żeby było tak ładnie jak w tym
linku, który mala2 podała ?
jaki program do tego na przykład się nadaje ? i jak to potem wkleić do dokumentu
napisanym w tex−u ?
15 cze 19:37
Krzysiek: Basia, ale może Bezimienny tego nie wiedział

Na potrzeby obliczenia całek to chyba wolfram się nadaje...
Na Mathematica'e to jeszcze te wykresy można sobie z różnych stron oglądać(obracać itp), nie
wiem jak na wolframie (czy trzeba się np. logować)
poza tym jest mnóstwo opcji na funkcję 'plot'.
http://pl.wikibooks.org/wiki/LaTeX/Dodawanie_grafiki
15 cze 19:53
Bezimienny: potrzebuje rysować na zbliżającym się egzaminie z analizy

podwójne jeszcze jakoś wychodziły
ale potrójne to już koszmar, pierwsze zadanie i już nie potrafię narysować i wyznaczyć jak
zmieniają się zmienne.
15 cze 19:58
15 cze 23:07