:)
Sandra: Wyznacz wysokość rombu o przekątnych a i b.
15 cze 17:52
Basia:

wylicz c z tw.Pitagorasa
P = c*h
podstawiasz za c to co wyliczyłaś
i liczysz h
15 cze 17:59
Buuu:

(0,5a)
2 + (0,5b)
2 = x
2
x
2 = 0,25(a
2+b
2)
| | a*b | |
0,25(a2 + b2)*h = |
| /:0,25(a2 + b2) |
| | 2 | |
| | a*b | | 2ab | |
h = |
| = |
| |
| | 0,5(a2 + b2) | | a2 + b2 | |
15 cze 18:02
Sandra: mam inna odpowiedz
15 cze 19:37
Basia: i ta odpowiedź jest poprawna
u Buuu błąd jest w piątej linijce
podstawił x2=0,25(a2+b2) w miejsce x, zamiast podstawić x=0,5√a2+b2
popraw sobie od tego miejsca
15 cze 19:47
Eta:
z Tw. Pitagorasa otrzymujesz
a
2+b
2= 4c
2 ⇒ 2c=
√a2+b2
| | a*b | |
P= c*h= |
| ⇒ 2c*h= a*b |
| | 2 | |
15 cze 19:59