Pochodne II rzędu
Amicitia: Jak obliczyć pochodne II rzędu z f(x,y) = ℯxy2
15 cze 17:46
Basia:
policz najpierw pochodne I rzędu: f'x i f'y
pochodne II rzędu to:
f"xx pochodna z f'x po x
f"xy pochodna z f'x po y
f"yx pochodna z f'y po x
f"yy pochodna z f'y po y
15 cze 17:49
Amicitia: właśnie nie wiem jak to policzyć... Za każdym razem mam inny wynik
15 cze 17:50
gośc: Podaj jaki, to sprawdzimy.
15 cze 17:51
Basia: napisz jak policzyłaś f'x i f'y
15 cze 17:51
Amicitia: f'
x = e
xy2 * 1
f'
y = e
xy2 * y
2
umiem policzyć pochodne I rzędu do momentu pojawienia się tego e i jak mam xy obok siebie
15 cze 17:56
Amicitia: Napisze mi ktoś krok po kroku jak rozwiązać to zadanie?
15 cze 18:01
Basia:
pochodna z (xy2) po x to nie jest 1; to jest y2
pochodna z (xy2) po y to nie jest y2; to jest 2xy
f'x = y2*exy2
f'y = 2xy*exy2
no to próbuj teraz policzyć f"xx
15 cze 18:02
Amicitia: f'xx = 0*exy2 + y2*exy2*y2 = y4*exy2 tak ?
15 cze 18:06
Basia: tak

próbuj następne
15 cze 18:11
Amicitia: f " yy = exy2 * 2xy *2xy + exy2 * 0 = exy2 * 4x2y2
f " xy = exy2*2xy*y2 +exy2*2y = 2xy3 exy2 +2yexy2
f " yx = exy2 * y2 *2xy + exy2 *2y = 2xy3 exy2 + 2y exy2
Nie mam pewności co do f" yy
15 cze 18:20
Basia:
f"yy = (2xy)'y*exy2 + 2xy*(exy2)'y =
2x*exy2 + 2xy*exy2*2xy =
(2x + 4x2y2)*exy2
f"xy = (y2)'y*exy2 + y2*(exy2)'y =
2y*exy2+y2*exy2*2xy =
(2y + 2xy3)exy2
f"yx = (2xy)'xexy2+2xy*(exy2)'x =
2y*exy2 + 2xy*exy2*y2 =
(2y + 2xy3)*exy2
15 cze 18:32
Basia:
tylko w f"yy był błąd; pozostałe dobrze
15 cze 18:34
Amicitia: czyli oprócz f"
yy miałam dobrze

uff...
15 cze 18:36
Amicitia: Dziękuję za pomoc
15 cze 18:36