Stosując odpowiednie podstawienie obliczyć podane całki nieoznaczone
Idyzer:
a) ∫ cos3 − 2x dx
b) ∫ x√x − 3 dx
c) ∫ dx2+√x dx
d) ∫ e√x dx
15 cze 17:20
Vizer:
a) ∫ cos(3 − 2x)dx = *
3−2x = t
−2dx = dt
| | 1 | | 1 | | 1 | |
* = − |
| ∫ costdt = − |
| * sint = − |
| * sin(3 − 2x) + C |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
15 cze 17:27
Basia:
ad.1 to ma być zapewne ∫cos(3−2x)dx t = 3−2x
ad.2 t = x−3
ad.3 dwa razy dx ? chyba coś innego jest w liczniku ?
ad.4
t = √x
t2 = x
2tdt = dx
= ∫et*2tdt = 2∫t*et dt
dalej trzeba przez części
15 cze 17:31
Idyzer: pomyłka w c), tam powinno być raz dx
15 cze 17:33
Basia:
t=
√x
t
2 = x
2tdt = dx
| | 2tdt | | t | | t+2−2 | |
∫ |
| = 2∫ |
| dt = 2∫ |
| dt = |
| | 2+t | | t+2 | | t+2 | |
| | 1 | |
2*[ ∫1dt − 2∫ |
| dt ] = 2*[ t − 2ln|t+2}] + C |
| | t+2 | |
wróć do x
15 cze 17:39
Idyzer: Basiu, w drugim przykladzie podstawiam t=x−3, wtedy dt=dx i otrzymuje ∫x√t dt i nie wiem co
dalej.
15 cze 17:39
Vizer: Podstaw za cały pierwiastek, wtedy nie będziesz miał pierwiastka.
15 cze 17:43
Basia:
t = x−3
x = t+3
dt = dx
∫(t+3)√t dt = ∫t3/2dt + 3∫t1/2dt
15 cze 17:45
Idyzer: Dzięki Basiu, już wiem gdzie popełniałem błędy
15 cze 17:51