pomocyyy
anka: funkcja liniowa której wykres przechodzi przez punkty A=(6,−2) i B=(−2,2) ma wzór?
15 cze 16:56
Basia:
xa ≠ xb ⇒ funkcja ma wzór y = ax+b
−2 = a*6+b
2 = a*(−2)+b
wyznacz a, b i podstaw do wzoru funkcji liniowej
15 cze 16:59
anka: a mozesz mi napisać jak to zrobić?
15 cze 17:03
Remik:
Z drugiego równania wyznaczasz b:
b = 2 + 2*a
Tak wyznaczone b podstawiasz do pierwszego równania i wyznaczasz ostateczną wartość a:
−2 = 6*a + 2 + 2*a
−4 = 8*a
a = −1/2
Teraz możesz podstawić znane już a do wyliczenia wartości b:
b = 2 + 2*(−1/2) = 2 − 1 = 1
Ostatecznie szukana funkcja liniowa ma zatem wzór:
y = −1/2*x + 1
15 cze 17:18
anka: oj dziekuje Ci bardzo
15 cze 17:23
pigor: | | 2−(−2) | | 4 | |
... lub mając 2 punkty masz współczynnik a=tgα= |
| = |
| =−12 , |
| | −2−6 | | −8 | |
a dalej y−(−2)=−
12(x−6) ⇔ y+2=−
12x+3 ⇔
y=−12x+1 − prosta w postaci
kierunkowej ⇔ 2y=−x+6 ⇔
x+2y−6=0 − w postaci ogólnej . ...
15 cze 17:43