:)
Elka:

Podany trójkąt podzielono odcinkami równoległymi do podstawy na figury o równych wysokościach.
Oblicz pole tej figury.
15 cze 16:55
Basia:
jeżeli dobrze rozumiem ten rysunek to największy trójkąt jest podobny do najmniejszego w skali
k = 3
a średni o małego w skali 2
mały ma boki: 5; 5; 6
oblicz jego wysokość h z tw.Pitagorasa i policz jego pole P1
Pśredniego tr. = 22*P1 = 4P1
pole mniejszego trapezu P2 = 4P1 − P1 = 3P1
Pdużego tr. = 32*P1 = 9P1
pole większego trapezu P3 = 9P1 − 4P1 = 5P1
15 cze 18:27