umie ktoś to zrobić?ważne plis
Max33333: funkcja f przyporządkowuje liczbie x wierzchołków wielokąta wypukłego liczbę jego wierzchołków
a)określ dziedzinę funkcji f
b) podaj wzór funkcji f
15 cze 16:50
Basia: popraw treść; bo chyba nie o to chodzi
to co opisałeś to f(x) = x x∊N i x≥3
15 cze 16:54
Max33333: jest ok tylko zamiast określ liczbę jego wierzchołków powinno być przekątnych
15 cze 17:05
Max33333: ktoś mi pomoże


plis
15 cze 17:43
Buuu:
Ogólnie zwór na liczbe przekątnych jest:
Teraz pokombinuj
15 cze 17:52
Mila: Jesteś w liceum czy gimnazjum? Czy kombinatorykę już miałaś?
15 cze 22:53
Max33333: liceum nie mialem
16 cze 06:48
max33333: umie ktoś to żądanie
16 cze 10:30
max33333: zadanie
16 cze 10:31
16 cze 10:57
Mila:

Wzór masz podany. Możesz go wyprowadzić, stosując uogólnienie.
Z jednego wierzchołka tego pięciokąta możesz poprowadzić 2 przekątne (5−3=2).
Wierzchołków jest 5.
5*(5−3)=10
10:2=5 dzielimy przez 2 bo każda przekątna jest liczona 2 razy, (np.DB i BD)
Stąd wzór:
| | n*(n−3) | |
p= |
| liczba przekątnych wielokata wypukłego |
| | 2 | |
Dziedzina
n>3 i n − liczba naturalna (trójkąt nie ma przekątnych)
16 cze 15:24
Mila: wzór funkcji :
| | n*(n−3) | |
f(n)= |
| , n>3 i n− liczba naturalna |
| | 2 | |
16 cze 15:38