kto zrobi?
Kaska: do wykresu funkcji f określonej wzorem f(x)=(1+pod pierwiastkiem2)x nie nalezy punkt o
współrzędnych?
15 cze 16:45
Basia:
np. (1;1) albo (2;2) albo (100,200) albo (−1;10)
15 cze 16:49
Kaska: mam odpowiedzi
a)po pier2:2+pod pier 2)
b)1−pod pier 2:3)
c)0:0)
d)1−pod pier2:1)
15 cze 16:53
Basia: napisz to porządnie; obok okienka, w którym piszesz masz opisane jak zapisać pierwiastek
15 cze 16:55
Kaska: do wykresu funkcji f określonej wzorem f(x)=(1+√22) nie nalezy punkt o współrzędnych?
15 cze 17:00
Kaska: miało być dwa nie 22 sorka
15 cze 17:00
Basia:
f(x) = (1+√2)x
ale mnie chodziło o te odpowiedzi
15 cze 17:01
Kaska: a)√2:2+√2
b)1−√2:3
c)(0;0)
d)1−√2;1)
15 cze 17:02
Basia:
robisz to tak:
do wzoru funkcji za x podstawiasz pierwszą współrzędną
liczysz; jeżeli y wyjdzie takie jak druga punkt należy do wykresu
jeżeli inna nie należy
(a)
x = √2
(1+√2)*√2 = √2+2 = y należy
(b)
x = 1−√2
(1+√2)(1−√2) = 12 − (√2)2 = 1 − 2 = −1 ≠y
nie należy
sprawdź sama (c) i (d) bo tu jest więcej niż jedna poprawna odpowiedź
15 cze 17:07
Kaska: ok dzieki ale co do pytania to odpowiedz b bedzie poprawna?
15 cze 17:12
Basia: poprawna, ale nie jedyna; jeżeli dobrze przepisałaś jest jeszcze jedna poprawna
15 cze 17:19
Kaska: ok wystarczy mi jedna dzieki
15 cze 17:24