Proszę o pomoc
hermenegilda: 1.Podstawy trapezu mają długości 10 i 6. Suma kątów przy dłuższej podstawie jest równa 180
stopni.
2.Skoszona trawa zawiera 5/13 wody. Przechowywane w stodole siano posiada 33% wody. Ile
kilogramów siana można uzyskać z 2.7t skoszonej trawy?
15 cze 16:28
Basia:
ad.1 no i co ?
ad.2
czyli trzeba "odparować"
1539 −
1339 =
239 wody
zostanie: 2,7 −
239*2,7
policz sobie
15 cze 16:38
misia: ad1 Podstawy trapezu mają długości 10 i 6. Suma kątów przy dłuższej podstawie jest równa 180
stopni. Jaką długość ma odcinek łączący środki tych podstaw?
15 cze 16:40
gośc: Ad 1 O które kąty chodzi? Bo jeśli oba są katami wewnętrznymi, to dostajesz równoległobok, a co
za tym idzie podstawy muszą być równe. A to jest sprzeczne z warunkami zadania.
15 cze 16:45
Eta:

Zad.1 Znalazłam w zbiorku to zadanie!
W treści powinno być: "suma miar kątów przy dłuższej podstawie jest równa
90o "
Co zmienia postać rzeczy

Rozwiązanie:
|AB|= 10, |DC|= 6, α+β= 90
o
Przedłużamy długości ramion trapezu otrzymując trójkąt prostokątny ABM
Środkowa MK ma długość równą długości promienia R okręgu opisanego na trójkącie ABM
| | 1 | | 1 | |
|KM|= |
| |AB|= 5 podobnie środkowa LM w ΔDCM : |LM|= |
| |DC|= 3 |
| | 2 | | 2 | |
zatem odcinek
KL trapezu ma długość :
|KL|= |MK|− |LM|= 5−3=
2
15 cze 19:53