matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dzisiejszy.egzamin
naiwna:
duza klamra:
y
2
y'x=y+
x
y(1)=1
15 cze 15:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=y%27x+%3D+y%2By%5E2%2Fx%2C+y%281%29%3D1
'show steps' bardzo przyjemne równanie różniczkowe Bernulliego pozdrawiam
15 cze 15:53
naiwna:
y
ja zrobilam przez podstawienie t=
x
15 cze 21:16
Krzysiek:
i wychodzi przecież tak jak na wolframie tzn:
x
y=−
lnx−1
t=y/x czyli: y=tx y'=t'x+t wstawiając do równania: t'x+t=t+t
2
t'x=t
2
i teraz rozdzielasz zmienne i liczysz całki
15 cze 22:04