Rozwiń w szereg potęgowy funkcję i podaj przedział zbieżności otr
Szerszeń: Rozwiń w szereg potęgowy funkcję i podaj przedział zbieżności otrzymanego szeregu, gdzie
f(x)=11+x3
Lipa panowie, nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Czy rozwija się tak samo jak Maclaurina?
Szukam pochodnych i od tych pochodnych punktu w x=0?
Jeśli tak, to mam kłopot z policzeniem drugiej, a co dopiero trzeciej pochodnej.
15 cze 14:02
Basia: wystarczy szereg Taylora, ale pochodne niestety trzeba policzyć
15 cze 14:23
Basia: zresztą w x=0 to wszystko jedno
15 cze 14:26
b.: | | 1 | |
podpowiedź: |
| = ∑n=0zn (dla jakich z?) |
| | 1−z | |
15 cze 15:14
Szerszeń: −1<z<1?
15 cze 16:01
Basia: tak
15 cze 16:02