:)
Jump: Oblicz pole trapezu o podstawach 2 i 11 oraz przekątnych 5 i 12
15 cze 12:49
Basia:

tr.ASB i tr.CSD są podobne
| | AB | | 11 | |
skala podobieństwa k = |
| = |
| = 5,5 |
| | CD | | 2 | |
stąd:
AS = 5,5CS
AS + CS = 5
5,5CS + CS = 5
6,5CS = 5
analogicznie możesz policzyć BS i DS
potem np.z tw.cosinusów w tr.ASB wyznaczysz cos(∡ASB) = cosα
a sinα z jedynki trygonometrycznej
| | 1 | |
P = |
| *[ AS*BS*sinα + CS*DS*sinα + AS*DS*sin(180−α) + BS*CS*sin(180−α) ] |
| | 2 | |
15 cze 14:38
pigor: ... lub jak juz będziesz miał s
in∡ASB , oblicz pole czworokąta (tu trapezu) ze
wzoru
P=12|AC|*|BD|sin∡ASB =
12*5*12*sin∡ASB =
30sin∡ASB = ...
15 cze 16:09
Basia:
oj
pigor nic nie zostawiasz dla autora;

przecież tam trzeba sin(180−α) zastąpić przez sinα
i wyłączyć sprytnie przed nawias
wyjdzie wzór, który podałeś
15 cze 16:14
Izka: obliczyłam DS I BS wyniki to
2413 i
13213 ale nie umiem ruszyć tego dalej
15 cze 16:43
Basia:
teraz z tw.cosinusów masz
AB2 = AS2+BS2 − 2AS*BS*cosα
podstaw i wylicz cosα
15 cze 16:56
Elka: wyszło mi że cosα=0
15 cze 17:04
Izka: No mi też tak wyszło.
15 cze 17:04
Elka: Izka widzę że nie tylko ja tu potrzebuje pomocy z planimetrii
15 cze 17:06
Jump: a ja dalej nie czaje
15 cze 17:06
Basia:
niemożliwe; nie wychodzi cosα=0, ale rachunki są straszne (oczywiście na kalkulatorze da się
policzyć)
na pewno te podstawy to 2 i 11 ?
15 cze 17:17
Jump: tak na 100%. W odpowiedziach mam że pole trapezu wynosi 30.
15 cze 17:18
Basia:
a to jednak dziewczęta dobrze policzyły

; to ja się pomyliłam
cosα = 0 ⇒ α jest kątem prostym ⇒ sinα=1 ⇒
P =
12*5*12*1 = 30 (patrz wzór pigora)
a rozumieć nie ma co
z tw.cosinusów masz
AB
2 = AS
2+BS
2−2AS*BS*cosα
2AS*BS*cosα = AS
2+BS
2
| | AS2+BS2−AB2 | |
cosα = |
| |
| | 2AS*BS | |
to masz powyliczane; podstawiasz i liczysz
15 cze 17:24
Jump: ok już kumam

dzięki Basia wszystko rozumiem
15 cze 17:32