5. W trapezie równoramiennym dana jest przekątna oraz kąty α i β, które ta przekatna tworzy
odpowiednio z dłuzszą podstawą i ramieniem. Oblicz pole tego trapezu
| h | ||
sinα = | ⇒ h = d*sinα | |
| d |
⇔ a−y = b+y
a+ b = 2b+2y ⇔ a+b = 2*(a−y)
| a−y | ||
cos α = | ⇔ (a−y) = d*cosα ⇔ a+b = 2*(a−y) = 2*d*cosα | |
| d |
| (a+b)*h | ||
Ptrapezu = | = .... podstaw .... | |
| 2 |
γ = 180−(α+β)
z tw.sinusów w tr. ABC wyliczysz a i c
z definicji sinusa w tr.AEC wyliczysz h
z definicji cosinusa (albo tangensa) w tr.BEC wyliczysz EB
b = a−2EB
no to już jest wszystko co potrzebne do policzenia pola