matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Sandra:
Proszę o pomoc rozwiązanie i wytłumaczenie
4. Trapez prostokątny jest opisany na okręgu o promieniu r. Kąt ostry trapezu ma miarę α. Oblicz pole tego trapezu.
15 cze 12:47
Aga1.:
2r
sinα=
c
2r
c=
sinα
W trapez można wpisać okrąg, gdy a+b=c+2r
2r
a+b=
+2r
sinα
a+b
P=
*h
2
Podstaw i dokończ
15 cze 14:55