metoda bisekcji
Gary: [Metoda bisekcji] Podać przedział startowy do obliczenia dodatnich pierwiastków metodą
bisekcji.Wynik przedstawić graficznie.
sin(x) = −0,5
i drugie:
Podać przedział startowy do obliczenia największego ujemnego pierwiastka metodą bisekcji.Wynik
przedstawić graficznie.
sin(x) = 0,5
Ma ktoś jakieś pomysły? Nie bardzo rozumiem o co w tym chodzi...
15 cze 12:42
Basia:
może być, jak sądzę <π; 3π2>
f(x) = sinx + 0,5
f(π) = 0,5
f(3π2) = −0,5
15 cze 15:20
Basia: chociaż żeby mieć pewność, że wszystkie znajdziesz powinieneś wziąć dwa,
o długości π każdy
<π2; 3π2> i <3π2; 5π2>
i rozpatrywać każdy osobno (razem nie można bo f(π2) = f(5π2))
15 cze 15:29