CAŁKOWANIE PRZEZ PODSTAWIENIE
BAHIYA: Bardzo proszę o pomoc z całką :
w liczniku całki jest ex/2 a w mianowniku jest x2...
15 cze 12:40
Vizer: | | x | |
Podstaw t = |
| nie sprawdzałem czy wyjdzie, ale tak bym na początku próbował robić. |
| | 2 | |
15 cze 12:51
Basia:
to nic nie da
dx = 2dt
| | et | | 1 | | et | |
= 2∫ |
| dt = |
| ∫ |
| |
| | 4t2 | | 2 | | t2 | |
| | ex2 | |
na pewno to jest |
| ? |
| | x2 | |
15 cze 12:55
Vizer: Racja, wynik nie będzie funkcją elementarną.
15 cze 13:03
BAHIYA: tak, na pewno tak jest... odpowiedź powinna wyjść −12 ex/2 + C, ale nie mam pojęcia jak
do tego dojść...
15 cze 13:12
15 cze 13:17
Basia:
to niemożliwe
| | 1 | |
(−12ex/2)' = −12* |
| *ex/2 |
| | 2 | |
a to jak widać nie jest funkcja podcałkowa
to musiało być tak:
wtedy
t =
2x
i masz
| | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| ∫et dt = − |
| et+C = − |
| e2/x + C |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
15 cze 13:17
BAHIYA: mój błąd , źle z kartki przepisałam

faktycznie jest 2/x

dziękuję bardzo
15 cze 13:22