matematykaszkolna.pl
Zbadaj zbieżność na podstawie wybranego kryterium Kacper: Zbadaj zbieżność na podstawie wybranego kryterium ∑ 2n−12n+n od n=1 do A więc, zrobiłem tak: Zrezygnowałem z D'Alemberta, bo wyszedł brzydki ułamek, a poza tym czułem, że wyjdzie 1, bo to pierwsze kryterium jakie poznaliśmy. Z kryterium porównawczego wyszło mi, że 2n−12n+n2n−12n Czyli w sumie 2n−1n2n co się równa 1/2n co by znaczyło, że szereg jest zbieżny dla n>1, ale wolfram pokazuje, że powinien być rozbieżny, więc spróbowałem z tego samego policzyć D'Alembertem i wyszła jedynka. Następnie policzyłem z tego samego Cauchym i wyszła 1/2. Gdzie robię błąd?
15 cze 09:51
Pain:
 1 
Jesli policzyłeś z Causchy'ego i wyszedł wynik

czyli < 1 to znaczy ze ciąg jest
 2 
zbierzny
15 cze 10:51
ICSP: uuu widzę że kolega zna kryteria ale warunku koniecznego to już nie xD
15 cze 10:54
Kacper: Warunek konieczny to, że jeśli granica ciągu zbiega się do zera, to szereg jest zbieżny, tak? Znaczy, że nie muszę wchodzić w żadne kryteria?
15 cze 11:10
Kacper: Nie, chwila, przecież miał być rozbieżny. Wybacz ICSP, ale jestem prosty chłopak, nie wiem co mi sugerujeszemotka
15 cze 11:10
Kacper: Albo łapię. lim 2n−22n = 1 Więc jeśli z kryterium porównawczego szereg "bn" nie spełnia warunku koniecznego, to "an" też nie, tak?
15 cze 11:15
ICSP: NIe : Warunek konieczny do zbieżności szeregu : ∑ an to : lim an = 0 n=1 n→ Jeżeli lim an = 0 to nic nie możemy powiedzieć o zbieżności . Jeżeli lim an ≠ 0 to szereg jest na pewno rozbieżny
15 cze 11:21
Kacper: Znaczy tak, bo konieczny to niewystarczający.
15 cze 11:24
ICSP: więc dlaczego przy sprawdzaniu zbieżności szeregu warunkiem koniecznym bawisz się w kryterium porównawcze ? Najpierw sprawdzaj warunek konieczny. Jak nie wyjdzie korzystasz z innych kryteriów.
15 cze 11:25