Prosze o pomoc przy w/w zadaniach .
Jarek : 1. Dla jakiej wartości parametru m funkcja liniowa określona wzorem f(x) = (m + √7)x + √7 jest
malejąca .
2. na wykresie funkcji liniowej f określonej wzorem f(x) = −1/3x + 4 leżą punkty A i B, takie,
że A=(a,4) i B=(6,b).
3.Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x) = (4m−8)x+5m−1 jest rosnąca .
4. Dla jakiej wartości parametru m funkcja liniowa y=0,5x−3m+6 przecina ujemna półoś OY .
5. Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=−4x+8. Podaj przedział, w którym wartości tej
funkcji są ujemne .
6. Wyznacz dziedzinę funkcji f(x) = √−3x2 + 4x – 1 .
7. Wyznacz najmniejsza wartość funkcji kwadratowej f(x) = ½(x−8)(x+2) w przedziale <−2,−4>
15 cze 09:42
Mateusz:
1) f liniowa jest malejąca gdy a<0 zatem (m+√7)<0 ....m<...... dokoncz
2) No i co z tym fantem trzeba zrobić?
3) tak samo jak w 1) tyle ze funkcja jest rosnąca gdy a>0
6) wyrazenie √3x2+4x−1 ma sens liczbowy gdy 3x2+4x−1≥0 zatem rozwiąż taką nierownosc i
otrzymasz dziedzinę tej funkcji
15 cze 09:50
Mateusz:
4) funkcja liniowa przecina oś Oy w punkcie (0,b) skorzystaj z tego faktu i sprobuj rozwiązac
5) rozwiąz nierownosc f(x)<0
7) z takiej postaci to chyba najszybciej jest narysowac wykres zaznaczyc ten przedział i
odczytać po prostu
15 cze 10:00
Jarek : A istniała by możliwość by te zadania rozwiązał ktoś w całości wtedy będę miał 100 % pewności
ze są dobrze wykonane a to ważne ponieważ potrzebuje je na egzamin .
Dziękuje .
15 cze 10:05
Jarek : Proszę o sprawdzenie wyników :
1.−
2. a= b=3
3. m > 2
4.−
5.x=2
6. x=1/3 v x=1
7.−
15 cze 11:40
Jarek : 4. m>2
15 cze 12:18