.
joe: Przyjmijmy, że α, β i γ są kątami trójkąta oraz, że naprzeciw tych kątów leżą odpowiednio
boki o długościach a, b i c. Wykaż, że jeżeli R oznacza długość promienia okręgu opisanego na
tym trójkącie, to pole trójkąta wyraża sie wzorem:
abc
P=
4R
14 cze 23:05
Eta:
Ze wzoru sinusów
a
a
=2R ⇒ sinα=
sinα
2R
1
b*c
a
a*b*c
P=
*b*c*sinα=
*
=
2
2
2R
4R
14 cze 23:10
ewa: h−wys. spuszczona na bok a
h
=sinγ ⇒ h=bsinγ
b
c
c
z tw sinusów:
=2R ⇒ sinγ=
sinγ
2R
1
1
1
c
abc
PΔ=
ah=
absinγ=
ab
=
2
2
2
2R
4R
14 cze 23:11
pigor: .... np. tak : ze znanych wzorów na pole Δ i tw. sinusów m.in. c=2Rsinγ:
c
abc
PΔ=12ah=12absinγ=12ab*
=
. c.n.w. ...
2R
4R
14 cze 23:12
joe: o kurcze jakie to proste było, dziękuje bardzo