monotoniczność ciągów
fifi: mam problem ze sprawdzeniem czy nieskończony ciąg (an) jest monotoniczny dla :
an=(−1)2n+1
an=(n+4)2
14 cze 23:03
Basia:
ad.1 wypisz a1,a2,a3,a4 zobaczysz
ad.2
an+1−an = (n+1+4)2 − (n+4)2 = (n+5)2 − (n+4)2 =
(n+5−n−4)(n+5+n+4) = (2n−1)(2n+9) > 0 dla n≥1
wniosek ?
14 cze 23:14
fifi: już ogarniam, oba przykłady wyszły mi monotoniczne
14 cze 23:17
Eta:

1/ dla n€ N+ 2n+1 −− liczba nieparzysta
a
n: −1,−1, −1, ..... ciąg stały
2/ dla n€N+ a
n= (n+4)
2 −−− ciąg rosnący
a
1=25 a
2= 36, a
3=49 ,.......
14 cze 23:21
Mila: Dobry wieczór Basiu, Eto. Czy mogłybyście coś zrobić z naszym edytorem, "robią" się duże
odstępy, gdy korzystamy ze znaków z tablicy.
14 cze 23:24
Basia:
2n+1 jest liczbą nieparzystą
(−1)2n−1 = −1 dla każdego n
a1=a2=a3=........ = −1
to jest ciąg stały
14 cze 23:25
Eta: Δ∞≤≥∊
14 cze 23:25
Basia:
Dobry wieczór Milu
Niestety to tylko Jakub, ale niczego takiego nie zauważyłam.
αβγδπΔΩ∞≤≥∊⊂←→⇒∑≈≠ℙ◯⊄℉ ∩ ∌ ≠ ∑ ♂
u mnie to wygląda normalnie
jakiej przeglądarki używasz ?
14 cze 23:27
Eta:
U mnie też ∏ ℛ ≥ ⇒ ℂ ♥ ♣
14 cze 23:29
Basia: ⋀⊅⊇
∑⊇◯∬
⇒∪↖▭∡
też normalnie
14 cze 23:34
fifi: ten pierwszy ciąg na pewno jest stały?bo mi wychodzi, że jest niemalejący
14 cze 23:34
fifi: tzn. nierosnący, pomyliłem się
14 cze 23:35
Eta:
Ciąg samych −1, −1,−1, .... to jaki to ciąg w/g Ciebie?
14 cze 23:35
Basia:
on jest (jako stały) i niemalejący; i nierosnący, bo..........jest stały
patrz wpis z 23:25
14 cze 23:36
Eta:
14 cze 23:37
fifi: no ale nie zgadza mi się warunek an+1=an
14 cze 23:37
Eta:
an+1−an= (−1)2n+3−(−1)2n+1= −1−(−1)=−1+1=0
14 cze 23:40
Basia:
jaką liczbą jest 2n+1 ? odpowiedz
14 cze 23:40
Mila: ⇔
chodzi np o ten znak.
14 cze 23:40
Eta:
Mila ⇔ Mila ⇔ Mila ⇔
14 cze 23:42
Mila: Eto, zobacz Twój wpis u Joe, też jest rozrzucony.
14 cze 23:44
Basia: a⇔b⇔c⇔
xxxxx⇔c⇒c⇔d
aaaaaaaaaaaaa
nadal mam wszystko normalnie
Milu jakiej używasz przeglądarki ?
14 cze 23:47
fifi: aaaa, no tak jest faktycznie stały, dzięki wszystkim!
14 cze 23:47
Basia: ala⇒basia ⇒ sinα ⇒ ctgβ ⇒ aaaaaaaa ⇒
aaaaaaaaaaaaaaaa
din ⇒ d ⇒ x ⇒
a jak to widzisz ?
14 cze 23:49
Eta:
Ja widzę normalnie

Pewnie to wina przeglądarki .
14 cze 23:51